Начало / Критика / Ханиф Курейши: Майната й на прозата, никой не чете книгата ти заради изказа

Ханиф Курейши: Майната й на прозата, никой не чете книгата ти заради изказа

Английският писател и драматург Ханиф Курейши заяви, че писателските курсове са загуба на време. Той говори затова на литературния фестивал в Бат. Макар самият той да преподава творческо писане в университета „Kingston University“, Курейши е на мнение, че един човек не може да бъде научен да бъде писател, а освен това изключително рядко има талантливи ученици. Той допълни, че компетентните преподаватели също са рядкост, отбелязва британският „Индипендънт“  .

Ето какво каза Курейши:

„99,9% от посещаващите писателски курсове нямат никакъв талант. Те просто не могат да разкажат история. Умеят да съставят изречения, но не могат да продължат историята от начало до край, без хората да умрат от скука. Умението да разказваш добре е велико. Може ли да се научи? Според мен, не. Самата история е това, което има значение. Учениците ми не го разбират. Те се тревожат за прозата и изказа. Майната й на прозата, никой не чете книгата ти заради изказа. Всеки иска да разбере какво се случва по-нататък.

Проблемът на писателските курсове е, че има прекалено много преподаватели, които учат на неща, които са чиста загуба на време. Самите студенти също не си помагат, за да бъдат по-креативни. Те трябва да се опитат да открият един учител, който да е способен, и да следват само неговите съвети. Аз не мога да им дам талант, но поне мога да им кажа с какво да не си губят времето.

Това, което е положително в курсовете по творческо писане, е влиянието им като терапия. На всеки се дава възможност да говори. Нямат литературна стойност, но поне хората разказват за себе си. По този начин те си споделят идеи и си помагат. Самата идея за училище, от което излизат големи писатели, е абсурдна.

Да научиш нещо за писателския занаят е един много, много бавен процес. Отнема 3 години на студентите ми, за да го разберат. Минават 5, преди те да научат нещичко за писането. Необходимо е много време“.

Ханиф Курейши е английски драматург, писател и сценарист, роден през 1954 г. Той е от пакистански произход. През 2008 г. авторитетният „Таймс“ го включи в свои списък на 50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам. На български са преведени книгите му „Интимност“ и „Дарбата на Гейбриъл“.

Книги от Ханиф Курейши тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …