Начало / Свят / „12 години в робство“ влезе в американската учебна програма

„12 години в робство“ влезе в американската учебна програма

Филмът „12 години в робство“ ще влезе в американската учебна програма, съобщи India.com. Историческата драма е базирана на едноименните мемоари на Соломон Нортъп – свободен чернокож  през ХІХ век, който е отвлечен и продаден в робство. Лентата ще се прожектира във всички гимназиални училища в САЩ от новата учебна година, реши Асоциацията на националния училищен борд. Ще бъдат разпространени в училищата както копия от филма, така и от книгата.

Филмът получи изключително признание от критиците след излизането си през 2013 г. Той получи три „Оскар“-а – за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и поддържаща женска роля на Лупита Нионгo.

„12 години в робство” излиза през 1853 г., малко след легендарната книга „Чичо Томовата колиба” (1852 г.). Романът на Хариет Бичър Стоу допълнително увеличава популярността на историята на Нортъп. Веднага след публикуването й от книгата на Нортъп са продадени 30 000 броя, които я правят бестселър за тогавашните стандарти.

Спомените на Нортъп имат и историческа стойност – той дава информация за пазара на роби, особено във Вашингтон и Ню Орлеанс. В края на ХІХ век, „12 години в робство” излиза отново, след което е позабравена. Едва през 60-те години на ХХ век, когато борбата за граждански свободи достига своя пик в САЩ, интересът към нея е подновен и тя е преиздадена през 1968 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …