Начало / България / До 7 март са записванията онлайн за Нощта на музеите

До 7 март са записванията онлайн за Нощта на музеите

До 7 март българските музеи и галерии, желаещи да участват в юбилейното 10-то издание на европейската инициатива Нощ на музеите, която тази година ще се проведе на 17 май, могат да се регистрират на специално създаден сайт, съобщиха от Министерството на културата за БГНЕС.

Музеите, които се регистрират в този срок, ще бъдат включени в европейската медийна кампания за популяризиране на предстоящата Нощ на музеите.

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Днес в нея вече участват хиляди музеи и галерии от целия континент. В София проявата традиционно е под патронажа на Френския институт, българското Министерство на културата и Столична община. Министерството на културата е националната институция, която партнира на френската страна за провеждането на Нощта на музеите.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това – отворена към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания. В Нощта на музеите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си отново ще отворят десетки пространства за изкуство и култура в цялата страна. С увеличаването на броя на участващите музеи и галерии в Европейската нощ на музеите на практика се увеличава и възможността културното послание на тази инициатива да достигне до по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …