Начало / Автори / Уилям Бъроуз за изкуството

Уилям Бъроуз за изкуството

Уилям Бъроуз е един от признатите американски писатели на ХХ век, но и противоречива личност. Негови книги като „Softмашина“ и „Голият обяд“ продължават да са причина за конфликти и спорове. Представяме ви изказване на Бъроуз за изкуството, публикувано в brainpickings.org.

„Думата „трябва“ не трябва да се споменава. Няма аспект „трябва“, що се отнася до изкуството. Един от важните аспекти на изкуството е, че то показва на хората това, което знаят и това, което не знаят. Когато веднъж бъде направен пробив, има едно постоянно състояние на осъзнаване. Но винаги има една първоначална реакция на гняв, на възмущение, преди да бъде направен пробива.

Един човек на изкуството трябва да бъде отворен към музата. Колкото по-велик е артистът, толкова по-отворен е той към т.нар. „космически течения“. В такъв случай, той придобива определен модел на поведение. Ако човек има куража да бъде артист, то той е длъжен да се държи по определен начин, да върши определени дела, посветени на изкуството. Цената, която човекът на изкуството плаща, за да прави това, което иска, е че той е длъжен да го прави“.

Уилям Бъроуз е американски писател, есеист и художник, роден 1914 г. Представител е на постмодернизма. Главна фигура на бийтпоколението, той е определян като един от най-многопластовите творци на ХХ век. Макар често книгите му да предизвикват противоречия, той е признат за един от най-важните автори в американската литература. Умира през 1997 г.

Книги от Уилям Бъроуз тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …