На фокус
Начало / Любопитно / 8 задължителни трилъра

8 задължителни трилъра

Ако сте почитатели на жанра трилър и не сте прочели някоя то тези книги, трябва да поправите тази грешка. Представяме ви 8 задължителни трилъра, препоръчани от писателката Лиса Ънгър, авторка на книги като „Beautiful Lies“, „Darkness, My Old Friend“ и  „In the Blood“. Текстът е публикуван в huffingtonpost.com.

„Ребека“ от Дафни дю Морие. Романът представя един готически свят, в който една приказна история бързо се превръща в кошмар. Книгата е мрачна и в нея има много стряскащи обрати. Истинска класика в жанра трилър.

„Хладнокръвно“ от Труман Капоти. Тази книга не е типичният трилър, но е уникална по рода си. Представя разказ за действителни събития, който се чете като художествена проза. Капоти описва убийство на семейство в Канзас и прави психологически анализ на убийците.

„Франкенщайн“ от Мери Шели. Историята е известна на всички – д-р Виктор Франкенщайн, обсебен от прераждането, създава чудовище. Книгата има обаче дълбочина. Всъщност, това е един роман за същността на човешкото сърце. Наративът комбинира наука, амбиция, произход на живота и технологии.

„Джейн Еър“ от Шарлот Бронте. Много хора грешно смятат книгата за романтично произведение. Да, има любовна история, но също така присъстват елементи на мистерия и готика. Бронте ни въвлича в серия от тайни, лъжи, прикрито зло и драма.

„Куджо“ от Стивън Кинг. Ужасяваща история за жена и нейния малък син, които са тероризирани от озверял санбернар на име Куджо. Самият Кинг твърди, че е бил пиян, докато е писал творбата. Възможно е, защото книгата е далеч от най-доброто от него като изказ, но интензитета и дълбочината на персонажите я правят незабравима.

„Руините“ от Скот Смит. Изключително напрегнат трилър. Две двойки решават да отидат на почивка за няколко дни в Мексико. По пътя се отбиват да разгледат археологическа забележителност. Там обаче попадат в капан, от който не могат да се измъкнат. Забележителен е начина, по който Смит показва човека когато е уязвим и безпомощен.

„This Sweet Sickness“ от Патриша Хайсмит. Това не е най-известната книга на Хайсмит, но има страхотен съспенс. Роман за любов и отчаяние. Авторката ни отвежда по една безкрайна спирала на лудостта.

„Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис. Нямаше как този списък да не включва Ханибал Лектър. Харис е създал един неподражаем герой в лицето на канибала и социопат Лектър. Освен това, сюжета е изпипан до най-малкия детайл. Читателят е държан в постоянно напрежение.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …