Начало / Любопитно / 8 задължителни трилъра

8 задължителни трилъра

Ако сте почитатели на жанра трилър и не сте прочели някоя то тези книги, трябва да поправите тази грешка. Представяме ви 8 задължителни трилъра, препоръчани от писателката Лиса Ънгър, авторка на книги като „Beautiful Lies“, „Darkness, My Old Friend“ и  „In the Blood“. Текстът е публикуван в huffingtonpost.com.

„Ребека“ от Дафни дю Морие. Романът представя един готически свят, в който една приказна история бързо се превръща в кошмар. Книгата е мрачна и в нея има много стряскащи обрати. Истинска класика в жанра трилър.

„Хладнокръвно“ от Труман Капоти. Тази книга не е типичният трилър, но е уникална по рода си. Представя разказ за действителни събития, който се чете като художествена проза. Капоти описва убийство на семейство в Канзас и прави психологически анализ на убийците.

„Франкенщайн“ от Мери Шели. Историята е известна на всички – д-р Виктор Франкенщайн, обсебен от прераждането, създава чудовище. Книгата има обаче дълбочина. Всъщност, това е един роман за същността на човешкото сърце. Наративът комбинира наука, амбиция, произход на живота и технологии.

„Джейн Еър“ от Шарлот Бронте. Много хора грешно смятат книгата за романтично произведение. Да, има любовна история, но също така присъстват елементи на мистерия и готика. Бронте ни въвлича в серия от тайни, лъжи, прикрито зло и драма.

„Куджо“ от Стивън Кинг. Ужасяваща история за жена и нейния малък син, които са тероризирани от озверял санбернар на име Куджо. Самият Кинг твърди, че е бил пиян, докато е писал творбата. Възможно е, защото книгата е далеч от най-доброто от него като изказ, но интензитета и дълбочината на персонажите я правят незабравима.

„Руините“ от Скот Смит. Изключително напрегнат трилър. Две двойки решават да отидат на почивка за няколко дни в Мексико. По пътя се отбиват да разгледат археологическа забележителност. Там обаче попадат в капан, от който не могат да се измъкнат. Забележителен е начина, по който Смит показва човека когато е уязвим и безпомощен.

„This Sweet Sickness“ от Патриша Хайсмит. Това не е най-известната книга на Хайсмит, но има страхотен съспенс. Роман за любов и отчаяние. Авторката ни отвежда по една безкрайна спирала на лудостта.

„Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис. Нямаше как този списък да не включва Ханибал Лектър. Харис е създал един неподражаем герой в лицето на канибала и социопат Лектър. Освен това, сюжета е изпипан до най-малкия детайл. Читателят е държан в постоянно напрежение.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …