Начало / Свят / Издатели и книготърговци позират голи срещу цензурата на детска книга

Издатели и книготърговци позират голи срещу цензурата на детска книга

Издатели и книготърговци във Франция изразиха протест срещу цензурата на детска книга, като позираха за снимка голи, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за произведението „Tous à Poil“ от Клер Франек и Марк Даньо, в което има рисунки на хора, които са без дрехи, включително учителка и полицай.

Жан-Франсоа Копе, лидер на партията „Съюз за народно движение“, критикува остро книгата в телевизионно участие. Той призовава към спиране на разпространението на произведението. Когато видял творбата, Копе бил бесен. Той заяви:

„Сърцето ми прескочи. Гола учителка…това е прекрасно за авторитета на учителите, няма що! Човек не знае дали да се усмихне или не, но все пак книгата е за деца. Голо бебе, гола гледачка, гола баба, голо куче…нямам думи“.

Коментарите му обаче не се отразиха негативно на произведението, а точно обратното. То сега е бестселър в страната. Авторите се защитиха, като казаха, че са написали книгата с цел децата да не се срамуват от голотата. Те коментират, че хората трябва да приемат, че всички имаме своите физически несъвършенства.

В същото време, група френски издатели и книжари направиха своя обща снимка, на която са голи, прикриващи само малки части от себе си с книги, в знак на протест. Според тях, книгата е атестат за толерантност и отваря нови хоризонти. Такива инициативи не трябва по никакъв начин да бъдат подтискани.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …