Начало / Свят / Издатели и книготърговци позират голи срещу цензурата на детска книга

Издатели и книготърговци позират голи срещу цензурата на детска книга

Издатели и книготърговци във Франция изразиха протест срещу цензурата на детска книга, като позираха за снимка голи, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за произведението „Tous à Poil“ от Клер Франек и Марк Даньо, в което има рисунки на хора, които са без дрехи, включително учителка и полицай.

Жан-Франсоа Копе, лидер на партията „Съюз за народно движение“, критикува остро книгата в телевизионно участие. Той призовава към спиране на разпространението на произведението. Когато видял творбата, Копе бил бесен. Той заяви:

„Сърцето ми прескочи. Гола учителка…това е прекрасно за авторитета на учителите, няма що! Човек не знае дали да се усмихне или не, но все пак книгата е за деца. Голо бебе, гола гледачка, гола баба, голо куче…нямам думи“.

Коментарите му обаче не се отразиха негативно на произведението, а точно обратното. То сега е бестселър в страната. Авторите се защитиха, като казаха, че са написали книгата с цел децата да не се срамуват от голотата. Те коментират, че хората трябва да приемат, че всички имаме своите физически несъвършенства.

В същото време, група френски издатели и книжари направиха своя обща снимка, на която са голи, прикриващи само малки части от себе си с книги, в знак на протест. Според тях, книгата е атестат за толерантност и отваря нови хоризонти. Такива инициативи не трябва по никакъв начин да бъдат подтискани.

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …