Начало / Свят / Стиг Ларшон разкрил убийството на Улоф Палме?

Стиг Ларшон разкрил убийството на Улоф Палме?

Стиг Ларшон е разследвал убийството на шведския политик Улоф Палме, докато е бил журналист, и е имал собствена версия за смъртта на бившия министър-председател на Швеция, съобщи „Ройтерс“. Първи с новината излезе шведския вестник „Svenska Dagbladet“, който е получил записки на писателя от Ева Габриелшон – дългогодишната приятелка на писателя.

Ларшон, който почина през 2004 г., още преди публикуването на неговата трилогия „Милениум“, която оглави бестселър класациите. Той е имал 15 кутии с документация, свързана с убийството на Палме.

Палме е убит на 28 февруари 1986 г. – той е застрелян, след като излиза от киносалон, заедно със своята съпруга. От тогава има най-различни конспиративни теории за неговата смърт, но случаят така и не е разплетен. Според версията на Ларшон, убиецът е Бертил Уедин – шведски военен с връзки с Апартейда и тайните служби на Южна Африка по онова време. Самият Палме е бил отявлен критик на режима в африканската страна и това е му е коствало живота, според Ларшон.

Уедин не е ново име от кръга на заподозрените. Той е бил разследван през 1990 г., но доказателства не са открити. Самият Уедин сега отрича обвиненията в записките на автора.

„Нямам нищо да губя от разкриването на истината, защото, за щастие, аз не съм убиецът“, казва Уедин.

Керстин Скарп, заместник главен прокурор на Швеция, заяви, че към момента Уедин не е заподозрян.

Уолф Палме е социалдемократ, министър-председател на страната между 1969-1976 г. и от 1982 г. до смъртта си. Той често изразява публично критичното си мнение за колониализма, както и за политиката на САЩ. Според някои, той е бил шпионин за КГБ. Различните версии за неговата смърт посочват за отговорни шведските тайни служби, кюрдски, югославски или южно-африкански сепаратисти.

 

Свързани заглавия
Стиг Ларшон бил пристрастен към кафето и троцкизма
Мемоарите на приятелката на Стиг Ларшон излизат до дни

„Милениум” на Стиг Ларшон няма да има продължение

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …