Начало / Читатели / „Деконструкцията на Томас С.” от Владимир Полеганов (ревю)

„Деконструкцията на Томас С.” от Владимир Полеганов (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Приятелите ви се сливат, плъзгате се по постовете във „Фейсбук“ и търсите нещо което да генерира смисъл, или се дразните, че не ви достига онзи изказ, концентриращ ежедневието в детайли. Знаете приложението  на устройството , но сте забравили упътването. Може би едно връщане назад ще ви даде енергия. Тогава четете „Деконструкцията на Томас С.”. Владимир Полеганов е вашият човек.

Когато се наливаха основите на структурализма в България, този автор за щастие е бил дете…  Спестени са му усилията на академичната общност да пробие език свикнал с идеологеми. Битка невъзможна и до ден днешен, защото се въртим в едно и също политическо битие. Просто бойците се смениха, някои остаряха, други се изчерпаха, а които имат сили, преподават стратегията си. Тази книга, продукт на школата по творческо писане на Емилия Дворянова, показва резултатите.

Заглавието на сборника е предупредително – не се захващайте, ако не схванете веднага значението му. Или пък пробвайте, ще научите някоя нова дума. Достатъчно е човек да притежава доза митично мислене, любопитство към това как се ражда словесният свят, а ако вече го познава, ще се ориентира ли тук. Във фантастичния топос – Имение, Кула, Кладенец, Лабиринт, Град, Книга, Система, Смърт, Инструментариум. Не е необходимо да се вкопчваме  в семиотиката, не задължително в тази градация, дори не в този живот.  Поетичните ядра, философските съждения и недоизказаното са част от играта. Разказите на Полеганов имат завършена форма, която не е трудно да се проследи  от сръчни геймъри, ревностни меломани и от школувани филолози. Хубава читателска среда за него би било онова поколение,  владеещо механичното възпроизводство на мисълта. Което общува  чрез нивата на значение , логиката на образите, кратките послания. Другата, деконструктивна на всяка цена общност, може да отдъхне спокойно. И на следващия протест да заимства някоя фраза от бъдещето си. За по-ясно послание.

„Деконструкцията на Томас С.” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …