Начало / Свят / Излиза книга за шпионина и двоен агент Ким Филби

Излиза книга за шпионина и двоен агент Ким Филби

Нова книга ще разкаже историята на Ким Филби (1912-1988 г.) – един от най-известните шпиони и двойни агенти по време на Студената война, съобщи „Гардиън“. Творбата, озаглавена „Kim Philby: The Unknown Story of the KGB’s Master Spy“, е дело на Тим Милн (1912-2010 г.) – племенник на автора на приключенията на Мечо Пух, Алън Милн. Книгата ще бъде в книжарниците в Обединеното кралство от  27 февруари, публикувана от „Biteback Publishing“. Произведението е 304 страници.

Ким Филби е най-известният двоен агент по време на Студената война. Вербуван от МИ6 по време на Втората световна война, той става руски шпионин в сърцето на британското разузнаване. Филби предава много британски и американски агенти на КГБ и осуетява най-различни мисии на тайните служби на Великобритания и САЩ. Книгата включва доскоро секретни документи, изобличаващи дейността на Филби. Милн пише и как дълги години ръководителите на МИ5 и МИ6 отказват да повярват, че Филби е двоен агент, въпреки съществуващите доказателства.

Тим Милн и Ким Филби са били изключително близки приятели. Те се сближават докато посещават престижното училище „Westminster School“.  Преди Милн да отиде в университета „Оксфорд“, а Филби – в „Тринити Колидж“ – двамата обикалят Европа. Дори присъстват на събитие, на което реч държи Адолф Хитлер. „Имахме чувството, че сме видели в бъдещето“, пише Милн, като свидетелство за убедителността на Фюрера.

Когато Филби става английски шпионин, той вербува и Милн . Предателството на Филби е изключителен удар за неговия приятел. Милн пише тази книга след пенсионирането си, но ръководните органи за разузнавателните служби в Обединеното кралство забраняват нейното публикуване. Сега, 4 години след смъртта на автора, неговото семейство намира начин за нейното публикуване.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …