Начало / Свят / Излиза книга за шпионина и двоен агент Ким Филби

Излиза книга за шпионина и двоен агент Ким Филби

Нова книга ще разкаже историята на Ким Филби (1912-1988 г.) – един от най-известните шпиони и двойни агенти по време на Студената война, съобщи „Гардиън“. Творбата, озаглавена „Kim Philby: The Unknown Story of the KGB’s Master Spy“, е дело на Тим Милн (1912-2010 г.) – племенник на автора на приключенията на Мечо Пух, Алън Милн. Книгата ще бъде в книжарниците в Обединеното кралство от  27 февруари, публикувана от „Biteback Publishing“. Произведението е 304 страници.

Ким Филби е най-известният двоен агент по време на Студената война. Вербуван от МИ6 по време на Втората световна война, той става руски шпионин в сърцето на британското разузнаване. Филби предава много британски и американски агенти на КГБ и осуетява най-различни мисии на тайните служби на Великобритания и САЩ. Книгата включва доскоро секретни документи, изобличаващи дейността на Филби. Милн пише и как дълги години ръководителите на МИ5 и МИ6 отказват да повярват, че Филби е двоен агент, въпреки съществуващите доказателства.

Тим Милн и Ким Филби са били изключително близки приятели. Те се сближават докато посещават престижното училище „Westminster School“.  Преди Милн да отиде в университета „Оксфорд“, а Филби – в „Тринити Колидж“ – двамата обикалят Европа. Дори присъстват на събитие, на което реч държи Адолф Хитлер. „Имахме чувството, че сме видели в бъдещето“, пише Милн, като свидетелство за убедителността на Фюрера.

Когато Филби става английски шпионин, той вербува и Милн . Предателството на Филби е изключителен удар за неговия приятел. Милн пише тази книга след пенсионирането си, но ръководните органи за разузнавателните служби в Обединеното кралство забраняват нейното публикуване. Сега, 4 години след смъртта на автора, неговото семейство намира начин за нейното публикуване.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …