Начало / България / „Великденско вино и Франкенщайн“ ще бъде представена в Пловдив

„Великденско вино и Франкенщайн“ ще бъде представена в Пловдив

Днес, 25 февруари, Константин Илиев ще представи книгата си „Великденско вино и Франкенщайн“ в пловдивския клуб „Петното на Роршах“. Литературната вечер е с начален час 19. В промаграмата на премиерата е включено участие и на актьора Димитър Терзиев, който ще изиграе етюд от пиесата „Великденско вино“ на Константин Илиев.

Сборникът „Великденско вино и Франкенщайн“ съдържа едноименната пиеса от заглавието и няколко есета и интервюта с автора. Пиесата е писана през 1979 г. и е поставена над 60 пъти, включително и в Ловешкия театър. Статия на Константин Илиев за заличените следи от последния път на Васил Левски от Ловеч през Пази мост към Къкринското ханче се появява през 1987 г. После и има друга, публикувана и през 2003 г. Основната задача на автора е да очертае ясно границата между мит и реалност.

Константин Илиев е български драматург, белетрист, преводач. Роден на 16.10.1937 в с. Горно Павликене, Ловешко. Завършил е немска филология в Софийския университет. Специализира театрознание в Хумболтовия университет – Берлин, където защитава докторска дисертация върху драматургията на Фридрих Дюренмат. Работи като драматург в Благоевградския театър „Н. Вапцаров“ и Драматичния театър София . От 1995 г. е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Носител на национални награди за драматургия, на международната Хердерова награда 1996 г. за цялостно творчество, награда „Хеликон“ за 2003 за нова българска художествена проза, на националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2005.

„Великденско вино и Франкенщайн“  тук

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …