Начало / Свят / Четете „The King in Yellow” от Робърт Чеймбърс, ако искате да разберете по-добре сериала „Истински детектив”

Четете „The King in Yellow” от Робърт Чеймбърс, ако искате да разберете по-добре сериала „Истински детектив”

Сериалът „Истински детектив” е последният хит, който се излъчва по канала НВО. Поредицата вече е и в българския ефир. За да разберем по-добре историята, загадките и символиката обаче, сайтът thedailybeast.com ни съветва да прочетем „The King in Yellow” от Робърт Чеймбърс.

Произведението на Чеймбърс е смятано за революционно в жанровете мистерия и ужаси. То е публикувано за първи път през 1895 г. Творбата е съставена от 10 разказа. Първите 4 се въртят около фиктивната забранена пиеса „The King in Yellow”, която предизвиква отчаяние и лудост у тези, които я четат. Книгата на Чеймбърс е повлияла силно на Х. Ф. Лъвкрафт, Нийл Геймън, Джордж Р. Р. Мартин, както и на Ник Пицолато, създател на популярния сериал.

Робърт Чеймбърс е американски художник и писател, роден през 1865 г. Най-известен е с шедьовъра си „The King In Yellow” – сборник с разкази. Чеймбърс е написал много романи, сборници с разкази и детски книги. Смятан за един от най-важните писатели, въвеждащи свръхестествените мотиви в американската литература. Умира през 1933 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …