Начало / Свят / Уикипедия може да се превърне в огромна книга

Уикипедия може да се превърне в огромна книга

Уикипедия, една от най-големите бази данни в света, може да се превърне в огромна книга, съобщи hexus.net. Проектът „A Wikipedia Books Project“ е стартиран от сайта „Indiegogo“. Той е на доброволчески начала, каквато е и цялата идеология на Уикипедия. Ако бъде реализиран, ще бъде отпечатана книга с над 4 милиона материала на английски език, простиращи се върху над 1 милион страници. Информацията най-вероятно ще бъде разпределена в 1 000 тома, всеки от които по около 1 200 страници.

За да се осъществи инициативата, е необходима инвестиция от 50 000 долара, като крайният срок за събирането им е 11 април. За сега са събрани едва малко над 2 000. Дарение може да бъде направено на indiegogo.com. В случай, че отпечатването на уникалната по рода си книга стане факт, тя ще бъде представена на конференцията „WikiMania“ в Лондон през август. След това изданието ще обиколи света, преди да бъде дарено на „голяма, стара обществена библиотека“.

Кристоф Кепер, един от инициаторите на проекта, коментира:

„Най-важната причина за стартирането на този проект е, че искаме да покажем количеството на информацията. Живеем във време, в което информацията е лесно достъпна в интернет и ние не си даваме сметка за нейното огромно количество. Сега е време на кръстопът. Съвременниците на тази епоха са преживели както години, в които книгата е бил основен източник на информация, така и време, в което черпим знания главно онлайн.  Знаем, че още преди да излезе тази огромна книга, тя ще бъде вече неактуална. Но искаме да завещаем на бъдещите поколения един артефакт от началото на дигиталната епоха. “

Проектът вече предизвиква противоречия. Неговите противници считат, че отпечатването на многотомно издание с безброй страници противоречи на самата философия на Уикипедия, в която е залегнала идеята за лесно достъпна информация, която постоянно да се обновява. Също, негативният ефект върху околната среда е очевиден. Отпечатването на над милион страници ще изисква изключително много голямо количество хартия. А не може да се каже, че книгата ще има друга освен колекционерска стойност.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …