Начало / България / „Множество Катрини“ на Джон Грийн излиза и на български

„Множество Катрини“ на Джон Грийн излиза и на български

„Множество Катрини“  –  вторият роман на популярния американски писател Джон Грийн, излиза на българския книжен пазар. Книгата ще бъде в книжарниците от 24 февруари, понеделник, съобщиха от „Егмонт България”.

„Множество Катрини“ излиза на американския книжен пазар през 2006 г. с печата на „Dutton“. Преди нея Грийн е публикувал  само „Къде си, Аляска?“.  „Множество Катрини“ е номинирана за наградата „Michael L. Printz Award“ през 2007 г. Тогава авторът и книгите му получават признание и от Асоциацията на американските библиотеки. През декември 2007 г. Грийн заявява, че правата за изготвяне на филм по творбата са продадени. Самият той пък се заема да работи върху сценария. Към този момент на сайта на писателя пише, че проектът е изоставен засега и отложен за неопределено време в бъдеще.

Колин Сингълтън  – главният герой на романа, си пада по момичета на име Катрина. Проблемът е, че те винаги го зарязват -деветнадесет пъти. Колин, освен всичко друго, е дете-чудо с 10 хиляди долара в джоба и страст към анаграми. И цел – да докаже теоремата на Катрин, с която ще може да предвиди бъдещето на всичките си връзки и  накрая да спечели спечели момичето.

За постигане на по-голяма автентичност в създаването на уравненията, които главният герой решава в романа, Грийн иска и получава помощ от математика  Даниъл Бис.

Джон Грийн работи като асистент в издателска къща, докато пише първата си книга „Къде си, Аляска?“ (2005). Романът се превръща в бестселър и му донася не само голяма популярност, но и първото литературно отличие – наградата „Printz“. Следващите му книги се радват на не по-малък успех, авторът печели и престижната награда „Edgar“ през 2009 година с творбата си „Хартиени градове“ . Бестселърът „Вината в нашите звезди“ (2012) към днешна дата все още е в класациите за най-продавани книги. През август по кината ще се появи филмът с участието на холивудската звезда Шейлин Удли.Заедно с брат си Ханк, Джон създава Vlogbrothers- един от най-популярните видеопроекти в света. Днес  писателят живее заедно със съпругата си Сара и сина си Хенри в Индианаполис, Индиана.

ОТЗИВИ

„Предизвикателно, забавно и увлекателно…“  – Kirkus

„Поредната брилянтна история от Джон Грийн, написана едновременно интелигентно и на езика на тийнейджърите, изпълнена с прозрения, математически проблеми, исторически справки, игри на думи и бележки под линия.“  – American  Library Association

„Представете си операционна стая в началото на дръзка, но добре репетирана процедура и ще получите представа за атмосферата в „Множество Катрини“ – всеки детайл е добре обмислен, а действието се развива с лекота и елегантност.“ – New York Times Book
Review

Свързани заглавия
Джон Грийн: Плаках докато писах „Вината в нашите звезди”
Джон Грийн за агресията в училищата

Книги от Джон Грийн тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …