Начало / Свят / Исабел Алиенде се присмя на крими жанра, засегна свои колеги писатели

Исабел Алиенде се присмя на крими жанра, засегна свои колеги писатели

Исабел Алиенде разбуни духовете, като се присмя на криминалния жанр, съобщи „Гардиън“. Алиенде,  дебютира в тази сфера с романа си „Изкормвачът“, който е вече на англоезичния пазар от няколко дни. През май романът ще  бъде публикуван и на български от „Колибри“.

Алиенде нарече собственото си произведение „шега“ и заяви, че определено не е фен на този тип литература. Книгата разказва за странна тийнейджърка, която е по петите на сериен убиец в Сан Франциско.

„Книгата е много иронична. Не съм фен на криминалните мистерии. За да се подготвя, започнах да чета най-успешните такива книги през 2012 г. Но осъзнах, че не мога да пиша това. Прекалено е ужасяващо, мрачно и жестоко. Персонажите са ужасни, лоши хора. Да, интересно е, но хората са много лоши. Реших, че ще се подиграя на целия жанр, като в същото време използвам формулата, която читателите очакват. Моят копой няма да е красив детектив, полицай или журналист, а 16-годишна зубърка“, коментира Алиенде.

Читатели в литературни форуми бяха бесни от думите на латиноамериканката. Те я обвиниха в „нагъл елитаризъм“ и я посъветваха да пиша това, което  харесва, щом чувства, че този жанр не й е на нивото. Собственикът на малка книжарница в Хюстън пък върна поръчаните копия, като взе решение да не продава този неин роман. Според него, т.нар. „литературни автори“ постоянно нападат криминалната проза по този начин и това поведение не е честно към читателя.

Писателите Шарлейн Харис, Вал Макдърмид и Марк Билингам също изразиха разочарованието си от изказването на Алиенде. Макдърмид коментира:

„Страхотно е, че общността на крими литературата се обедини в своя защита. В продължение на години ние носим последствията на арогантни предразсъдъци, поемаме ударите един след друг и се чувстваме неразбрани. Очевидно обаче няма да търпим повече. Хубаво е, че реакцията идва не само от писатели, но и от читатели“.

Билингам добави:

„Като криминален автор аз не приемам такива думи от свой колега, който „се подиграва на мистерии“. Може би нарича романа си „шега“ заради негативните отзиви, който той получава. Май никой не разбира брилянтната й „шега“. Алиенде казва, че не е фен на мистериите, което е нейно право, но е омъжена точно за писател на този тип книги. Изглежда е интересен Свети Валентин в нейния дом“.

Свързани заглавия

Исабел Алиенде: Четенето на добър роман или разказ е като да правиш любов на чисти и изгладени чаршафи

Книги от Исабел Алиенде тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …