Начало / България / Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ предоставя 1 милион библиографски единици

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ предоставя 1 милион библиографски единици

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ е първата в България, която предоставя на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над 1 000 000 библиографски записа, съобщи институцията на своя сайт.

Това е станало възможно заради подкрепата на фондация „Америка за България“ по проекта НАБИС  – за изграждане на Академичен своден каталог на библиотеките в страната. В проекта участват близо 30 библиотеки от цялата страна, които предоставят достъп до своите електронни каталози.

Идеята е да се дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на академичните библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Намирането на информация е идентично с алгоритъма, използван в  „Гугъл“. Системата работи през онлайн сводния каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg.

Вече е напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките.

Прочетете още

sergi_go_rsel8

Стая с изглед: Орхан Памук публикува гледки от балкона си

Орхан Памук определено обича своя роден Истанбул. Поредното доказателство за това е серията от снимки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *