Начало / Свят / Хилари Мантел е първата жива писателка с портрет в Британската национална библиотека

Хилари Мантел е първата жива писателка с портрет в Британската национална библиотека

Хилари Мантел ще стане първата жива писателка, която има портрет в Британската национална библиотека, съобщи Би Би Си. Досега такава чест е оказвана само на автори, които не са вече между нас. Портретът, дело на Ник Лорд, който спечели специален конкурс, за да рисува Мантел, ще бъде изложен на 24 февруари.

Писателката остана много доволна от работата на Лорд. Тя дори заяви, че е възможно той да има малка роля в нейн следващ роман. Мантел допълни, че позирането за портрет ще окаже влияние върху третата част от нейната сага за Томас Кромуел, „The Mirror and the Light“. Авторката на „Вълци“ и „Доведете труповете“ коментира, че е изисквала, когато е рисуван портрета, в изображението да има дълбочина и сила, а не тя да изглежда като пасивен обект. Според нея, времето, в което жените са били просто пасивни обекти за художниците отдавна е отминало.

Двукратната носителка на „Букър“ беше помолена да коментира и телевизионните адаптации на нейните исторически романи „Вълци“ и „Доведете труповете“. Писателката отказа да коментира детайли, но каза:

„Няма да бъде като никоя друга телевизионна драма, която сте гладели досега“.

„Вълци“ и „Доведете труповете“ тук

Свързани заглавия
Би Би Си ще адаптира „Вълци” на Хилари Мантел

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

279943061_282869170723468_1801811721148240997_n (1)

Боян Боев: Онези, които се бунтуват, остават неразбрани

След успешния си дебютен роман „Сайбиевата невеста“, Боян Боев идва с нова, още по-силна книга  …