Начало / Свят / У. Х. Одън за малко не убеждава Толкин в ключова промяна в сюжета на „Властелинът на пръстените“

У. Х. Одън за малко не убеждава Толкин в ключова промяна в сюжета на „Властелинът на пръстените“

Поетът У. Х. Одън за малко не убеждава Дж. Р. Р. Толкин в ключова промяна в сюжета на „Властелинът на пръстените“, съобщи британският „Телеграф“. Това става ясно в непубликувано досега писмо от 1955 г. на известния писател до неговия издател, Райнър Ънуин. Писмото ще бъде изложено на търг на 19 март от аукционната къща „Bonhams“. Очаква се за него да бъдат платени между 6 000 – 8 000 паунда.

Поетът Одън за малко не убеждава Толкин да премахне романтичната връзка между Арагорн и Арвен – дъщеря на краля на елфите, Елронд. Авторът по онова време работи върху третата и последна част от сагата, „Завръщането на краля“. В нейния край, Арвен напуска своя род и остава в Средната земя с Арагорн.

В писмото, Толкин споделя, че Одън определя връзката на Арагорн и Арвен за неуместна и повърхностна. Поетът е на мнение, че събирането на смъртен с елф е прекалено голяма жертва за елфа, като се има предвид по-дългия живот на този вид. Арагорн със сигурност ще умре преди Арвен, а тя най-вероятно ще надживее и децата им.

Толкин пише още, че това го кара да се колебае, но все пак смята да остави нещата така. В писмото Толкин допълва колко трудно му е било да опише подробно и достоверно всички карти и родословни дървета на героите.

Книги от Дж. Р. Р. Толкин тук

 

 

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …