Начало / Свят / У. Х. Одън за малко не убеждава Толкин в ключова промяна в сюжета на „Властелинът на пръстените“

У. Х. Одън за малко не убеждава Толкин в ключова промяна в сюжета на „Властелинът на пръстените“

Поетът У. Х. Одън за малко не убеждава Дж. Р. Р. Толкин в ключова промяна в сюжета на „Властелинът на пръстените“, съобщи британският „Телеграф“. Това става ясно в непубликувано досега писмо от 1955 г. на известния писател до неговия издател, Райнър Ънуин. Писмото ще бъде изложено на търг на 19 март от аукционната къща „Bonhams“. Очаква се за него да бъдат платени между 6 000 – 8 000 паунда.

Поетът Одън за малко не убеждава Толкин да премахне романтичната връзка между Арагорн и Арвен – дъщеря на краля на елфите, Елронд. Авторът по онова време работи върху третата и последна част от сагата, „Завръщането на краля“. В нейния край, Арвен напуска своя род и остава в Средната земя с Арагорн.

В писмото, Толкин споделя, че Одън определя връзката на Арагорн и Арвен за неуместна и повърхностна. Поетът е на мнение, че събирането на смъртен с елф е прекалено голяма жертва за елфа, като се има предвид по-дългия живот на този вид. Арагорн със сигурност ще умре преди Арвен, а тя най-вероятно ще надживее и децата им.

Толкин пише още, че това го кара да се колебае, но все пак смята да остави нещата така. В писмото Толкин допълва колко трудно му е било да опише подробно и достоверно всички карти и родословни дървета на героите.

Книги от Дж. Р. Р. Толкин тук

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

95236516_3002985363073281_3512410240190513152_n

Купуваме си книги, за да се почувстваме щастливи

По-важен е мигът в книжарницата, отколкото прочита им Броят на купените заглавия по правило е …