Начало / България / Весела Ляхова гостува в „Хеликон-Пловдив, Център” на 26 февруари

Весела Ляхова гостува в „Хеликон-Пловдив, Център” на 26 февруари

На 26 февруари, сряда, Весела Ляхова ще гостува в книжарница „Хеликон-Пловдив, Център”. Срещата с пловдивските й почитатели ще започне в 18 ч. Миналата година излезе романът й „Бежанци” и   веднага беше отличен с номинация за наградата „Хеликон”, която се дава за нова българска художествена проза.

Романът описва реални исторически събития: Драмското въстание от 1941 г., обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български. Преди по тази тема се мълчеше поради някакви странни разбирания за добросъседски отношения; ала и днес международната обстановка не е престанала да бъде деликатна. И резултатът е един и същ: българската гледна точка към тези събития остава неизказана. А времето си минава… Загиналите гърци в Драмското въстание имат своите паметници, а българските жертви в същите събития са обречени на забвение. С изключение на няколко задълбочени проучвания от българската историография, едно телевизионно публицистично предаване, няколко езиковедски изследвания, едно-две мемоарни свидетелства – всичко на всичко книжовност, която се брои на едната ръка – при цялата си вродена чувствителност към истината нашият народ в този случай като че ли я неглижира. Никакви политически съображения не могат да оправдаят подобна историческа немара. Страданието на хиляди българи заслужава да бъде осмислено, усвоено, за да се превърне от травма в исторически и емоционален опит. От това би имало поне две преки ползи: от една страна, подхранване на доста ерозиралото чувство за национална консолидация; от друга, използване на последната възможност – ако все още съществува такава – да се засвидетелства на потомците на онези българи, които преди десетилетия са предпочели да останат в родните си места като граждани на гръцката държава, че не са изоставени и че чрез дедите си са част от българското си отечество.

За себе си Ляхова казва:

Родена съм в Пазарджик през 1961 г. Завършила съм българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор съм на белетристични и критически текстове, публикувани в пресата („Литературен вестник”, „Култура”, „Демократически преглед”, „Словото днес”, сп. „Театър” и др.) и в интернет („Литернет”).  Самостоятелни книги: „До слънцето”, 1993, сборник с новели, „Живот мисия. Книга за проф.д-р Цеко Торбов”, 2001, биографично изследване и романа „Бежанци”.

„Бежанци“ тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …