Начало / Свят / Изложбата „Малкият принц: Нюйоркска история“ вече приема посетители

Изложбата „Малкият принц: Нюйоркска история“ вече приема посетители

Оригиналните рисунки на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери към една от най-четените книги – „Малкият принци“, са вече достъпни в библиотека музей „Морган“ в Ню Йорк, съобщи БГНЕС, позовавайки се на сайта Artprice. bg. Поводът е 70-годишнината от публикуването на книгата, пленяваща милиони читатели по целия свят и е преведена на повече от 250 езика.

Забележително е, че този френски разказ за междузвезден пътешественик, който идва на Земята в търсене на приятелство и разбирателство, е написан и публикуван за първи път в Ню Йорк, където авторът прекарва две години в разгара на Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

Изложбата се нарича „Малкият принц: Нюйоркска история“ и се опитва да проследи нюйоркските корени на разказа. В нея са включени оригиналните рисунки и акварели на Екзюпери, както и оригиналния ръкопис, който впоследствие е бил редактиран из основи. Експозицията ще може да бъде видяна до 27 април 2014 г.

Това е първата изложба, която се фокусира върху американския произход на историята на разказа, като се опитва да проучи творческите решения на Сент-Екзюпери в дълбочина. В центъра на експозицията е работният ръкопис и рисунките на автора, които са придобити от „Морган“ през 1968 г.

Изложени са също и редки печатни издания от колекцията на „Морган“, както и лични писма, снимки и артефакти, взети назаем от наследниците на Екзюпери, частни колекции, музеи и библиотеки във Франция и Съединените щати.

 Сент-Екзюпери идва в Съединените щати, след като Франция е превзета от Германия през 1940 г. През двете години, които френския авиатор прекарва в Ню Йорк, той живее в близост до Сентрал Парк, а по-късно на ул. „Бийкман Плейс“. Съпругата му Консуело, наема лятна къща в Лонг Айлънд. Авторът работи върху „Малкият принц“ на различни места в града, включително в апартамента на своята приятелка Силвия Хамилтън, който се намира на ул. „Парк Авеню“. Там Екзюпери ползва нейния черен пудел, като модел за овца, както и парцалена кукла като модел за главния герой. Изложен също така е оригиналният ръкопис, в който Екзюпери изрично споменава Манхатън, Лонг Айлънд и дори центъра „Рокфелер“, които обаче впоследствие не присъстват в разказа. Дори хартията, върху която писателя пише своя ръкопис, е произведена в Америка, за което свидетелства водния знак. Времето, което Екзюпери прекарва в САЩ е изпълнено с лична тревога, физически заболявания, и преди всичко – с бремето на войната. След нахлуването на съюзниците в Северна Африка, той вече може да се върне към армията, оставяйки Ню Йорк точно когато „Малкият принц“ е на път да излезе през април 1943 г. Когато се подготвя да напусне града, Екзюпери се появява на вратата на Силвия Хамилтън,  облечен във военна униформа, с думите: „Бих искал да ви дам нещо прекрасно. Това е всичко, което имам“, като оставя смачкан хартиен плик върху масата. В него са ръкописа и рисунките за „Малкият принц“. През 1968 г., Музей и библиотека „Морган“ придобива именно от тук тези ценни експонати.

Поради факта, че Сент-Екзюпери напуска града бързо, за да се върне на фронта, той отпечатва само няколко копия за шепа приятели. За първи път е изложена и книгата, която авторът дава на дванадесетгодишния син на Силвия Хамилтън. В нея той изписва следното чаровно посвещение: „На Стефан, на когото вече съм говорил за Малкия принц и който може би ще му стане приятел“. Това е единственото копие, за което се знае, че е било подарено, лично от Екзюпери, на дете.

Авторът не доживява да види публикуването на книгата в родната си Франция, където тя е издадена едва след края на войната. Той умира през 1944 г., докато пилотира разузнавателен самолет – само няколко седмици преди освобождението на Париж.

Свързани заглавия

Изложба, посветена на „Малкият принц“, се открива в Ню Йорк

Непубликувани досега страници от „Малкият принц” на търг
Откриха музей на Екзюпери в Русия
„Малкият принц“ вдъхнови цяла космическа индустрия
Франция отбелязва 70-та годишнина на „Малкият принц“
„Малкият принц” навършва 70

Книги от Антоан дьо Сент-Екзюпери тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …