Начало / Свят / Откриха музей на Екзюпери в Русия

Откриха музей на Екзюпери в Русия

Първият в Русия Международен лингвистичен център „Антоан дьо Сент- Екзюпери”, посветен на живота и творчеството на френския писател, поет и пилот, беше открит на 12  март в Уляновския държавен университет, съобщи РИА Новости.

„В централната част на експозицията е поставен бюст и портрет на Екзюпери, книги на различни езици, видео и аудио записи. Лингвистичният центърът се явява научно-образователно подразделение, затова той няма да функционира само като музей, но и като изследователска и образователна работилница за студентите”, заявяват от пресслужбата на университета.

В основата на сбирката е личната колекция на Николай Яценко – научен работник. Той е събирал в продължение на дълги години  всичко свързано с Екзюпери – книги на 20 езика, фотоси, плакати, записи и др.

„Днес е специален ден в живота ми. Започнах да изучавам Екзюпери през 1968 г., когато прочетох една книга за него от серията за велики личности на Марсел Мижо”, споделя Яценко.

Това е първият музей на Екзюпери в Русия. Такъв все още няма дори в родината на писателя. Едва през 2014 г. във Франция ще бъде отворен музей, посветен на автора на „Малкия принц”.

„Малкият Принц” е най-четената художествена книга в света. С нея са израснали няколко поколения не само в Русия, но и в света. Тя е от категорията „вечни”. Затова ми се струва, че Центърът трябва да стимулира изучаването на Екзюпери, като важната задача му е да разпространява нравствените послания на книгата и да възпитава любов”, заявил на откриването губернатора Уляновск Сергей Морозов.

Книги от и за Екзюпери тук

 

Фото: nashinews.ru

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …