На фокус
Начало / Критика / 10 ползи от четенето

10 ползи от четенето

Ако сте от хората, които не поставят четенето като приоритет в своето ежедневие, може би пропускате възможност да повишите качеството си на живот. Сайтът lifehack.org ни припомня 10 ползи от четенето.

1. Стимулиране на ума. Подобно на мускулите в тялото, мозъкът също има нужда от стимулация, за да бъде в оптимално състояние. А има и много изследвания, резултатите от които показват, че четенето намалява шанса да страдате от тежки заболявания като Алцхаймер и деменция.

2. Намаляване на стреса. Всеизвестен факт е, че добрата история може да ви откъсне от професионалните или лични проблеми. Алтернативната реалност в книгата ще ви накара да забравите за момент проблемите и да се потопите в друг свят, в който ги няма.

3. Знание. Книгите събират знанието на хората от векове. Колкото повече знание имате, толкова по-добре – никога не знаете кое кога ще ви бъде от полза. Освен това, могат да ви уволнят от работа или да ви вземат ипотекираната къща, но знанието никой не може да ви отнеме.

4. Обогатяване на речника. Колкото повече думи четете, толкова повече думи прибавяте към речника си. Богатият речник носи ползи в професионален и личен план. Също така, четенето на чужд език помага да го учите по-добре, защото научавате нови думи и така придобивате умения за по-добро изразяване.

5. По-добра памет. Когато четете книга, трябва да запомняте герои, факти и т.н. Така упражнявате паметта си. Както в дългосрочен, така и в краткосрочен план. Тази точка е пряко свързана с първа точка .

6. Подобряване на аналитичното мислене. Анализирането на заплетена мистерия или трилър ще ви научи да обръщате внимание на детайлите. Така в следващия сложен случай в работата ще можете да имате по-добра перспектива.

7. Подобряване на концентрацията. В днешната епоха на интернет, хората свикват да сменят обекта на своето внимание през няколко минути. Една от отрицателните страни на това е фактът, че губим умение да се съсредоточаваме върху една тема дълго време. А четенето изисква точно това. Опитайте да четете 15-20 минути преди да влезете в офиса – ще се изненадате колко по-концентрирани ще бъдете.

8. Подобряване на уменията за писане. Отправка към четвърта точка. Това важи и за писането – по-доброто писане на документи или писма само ще ви помогне в професионален аспект.

9. Вътрешен мир. Не са малко случаите, при които хората намират вътрешен мир именно при четене на хубава книга. Литературата понякога дава отговори на въпроси, които ни измъчват. Както философски проблеми, така и практически препятствия.

10. Евтино забавление. Да, постоянното купуване на нови книги излиза скъпо. Но пак е по-евтино, като съотношение време към цена, спрямо другите източници на забавление. Да не говорим, че часовете, които можете да прекарате наслаждавайки се на класически роман или трупайки знание по даден проблем в местната обществена библиотека ще ви излязат почти безплатно.

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Призраци на Камино“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „The …