Начало / България / За първи път на български излиза книгата на живота на Лев Толстой

За първи път на български излиза книгата на живота на Лев Толстой

За първи път на български език излиза книгата, която Лев Толстой е смятал за своя най-значим принос към човечеството, за голямото дело на последните години от живота му. Това е „Календар на мъдростта. Мисли за всеки ден, събирани от граф Лев Толстой“, издадена от „Лабиринт“.

На 15 март 1884 г. Лев Толстой пише в дневника си:

„Трябва да създам за себе си кръг от четива: Епиктет, Марк Аврелий, Лаодзъ, Буда, Паскал, Новия завет. Това е необходимо и за всички хора.”

После се заема да събира „мъдрост за всеки ден”, изречена от най-великите мислители на всички времена: съкровищница от крилати фрази за смисъла на живота много преди понятието да навлезе в културния ни речник. Година по-късно той споделя със своя сътрудник:

 „Знам, че получаваме голяма вътрешна сила, спокойствие и щастие от общуването с такива велики мислители като Сократ, Епиктет, Арнолд, Паркър. Те ни говорят за най-важното за човека, за смисъла на живота и добродетелността… Иска ми се да създам книга… в която да разкажа на хората за живота им и как е добре да живеят.”

През следващите седемнайсет години Толстой събира тези мъдри мисли. През 1902 г., когато вече наближава осемдесетте, се разболява тежко и изправен пред смъртта, най-сетне сяда да пише книгата с работно заглавие „Мъдрост за всеки ден”. След като изпраща ръкописа на издателя, възкликва в дневника си:

„Усетих, че достигам големи духовни и нравствени висоти благодарение на това, че общувам с най-достойните и мъдри мъже, чийто книги прочетох и чийто мисли събрах в своя кръг от четива.”

Първото издание на книгата излиза със заглавието „Мисли на мъдри хора”, а малко след това се появява и второ преработено и обогатено издание – „Календар на мъдростта”, където са включени и стотици мисли на самия Толстой.

„В нашето издание сме се постарали да обединим най-ценното от двете книги и да представим подобаващо томовете, които Лев Толстой е смятал за своя най-значим принос към човечеството и за най-важното дело от последните години на живота си“, споделиха за .Lira.bg от издателство „Лабиринт“.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …