Начало / Автори / Норман Мейлър: Човекът е преход между животното и Бога

Норман Мейлър: Човекът е преход между животното и Бога

Днес, 31 януари, се навършват 91 години от рождението на писателя Норман Мейлър. Мейлър е една от иконите на американската популярна култура – той е бил писател, биограф, журналист, провокатор, плейбой, документалист на своето време. Правил е и филми. Публикувал е 40 романа, печелил е два пъти „Пулицър“. На български са преведени книгите му „Евангелието от Сина“ и „Замък в гората“. Умира 2007 г. Представяме ви цитати от Мейлър, публикувани в wikiquote.org.

„Ако някой не е достатъчно талантлив, за да стане писател, не е достатъчно умен, за да стане адвокат и ръцете му треперят твърде много, за да извършва операции, той става журналист“.

„Белег на посредственост е да се търси прецедент“.

„Бракът има четири етапа. Първо е ухажването, след това женитбата, после децата, и накрая – последния етап, без който не можете да опознаете напълно жената, е разводът“.

„В крайна сметка герой е този, който спори с боговете и по този начин предизвиква дяволите да оспорват неговото схващане. Колкото повече може да постигне един човек, толкова повече може да бъде сигурен, че дяволът ще обитава в неговото творчество“.

„Всяка една от моите книги ме убиваше малко по малко“.

„Естествената роля на човека от ХХ век е тази на тревожността“.

„Желанието за успех е като смазка за тайната проституция на душата“.

„Крайната цел на изкуството е да засили, дори ако е необходимо, да изостри моралното съзнание на хората“

„Лошите момчета не танцуват. По-добре да го повярваш“.

„Любовта си е любов – можеш да я намериш във всекиго, можеш да я намериш навсякъде. Въпросът е, че никога не можеш да я задържиш. Не и докато не си готов да загинеш за нея“.

„Модерната демокрация е тирания, чиито граници са обаче неопределени; човек открива колко далече може да отиде единствено като пътува по права линия, докато не бъде спрян“.

„На никое сърце не му е толкова тежко, колкото на плахото сърце“.

„Ние всички сме толкова виновни за това, че сме позволили света около нас да става все по-грозен и безвкусен с всяка година, че отстъпваме пред терора и сами се потапяме в него“.

„Обикновено има нужда от една бира, за да пусна мотора“.

„Съществува една популярна заблуда за човека като нещо средно между животното и ангела. Всъщност човекът е преход между животното и Бога“.

„Функцията на социализма е да издигне страданието на по-високо ниво“.

Книги от Норман Мейлър тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …