Начало / България / Три от най-известните романи на Конан Дойл излязоха в луксозно издание, илюстрирано от Петър Станимиров

Три от най-известните романи на Конан Дойл излязоха в луксозно издание, илюстрирано от Петър Станимиров

Издателство „Изток-Запад“ събра в луксозно издание най-популярните творби на Конан Дойл. „Три романа с Шерлок Холмс” включва дебютния роман за легендарните детективи„Етюд в червено” – мрачна и обаятелна история, в завръзката на която стои загадъчно убийство; „Знакът на четиримата”, където в сложната фабула се намесва откраднато съкровище; „Долината на ужаса”, хипнотизиращ сюжет, майсторски развит чрез задкулисното присъствие на проф. Джеймс Мориарти, един от най-коварните престъпни умове в света и заклет враг на Холмс.

Изданието е илюстрирано от известния художник Петър Станимиров, преводите са на Огняна Иванова.

Сър Артър Ингнейшъс Конан Дойл (1859-1930) е един от най-известните и авторитетни британски писатели от края на XVIII – началото на XIX век. Роден в Единбург, Шотландия, в семейство на художник-архитект, Дойл следва медицина в Единбургския университет. Слабо известен факт е, че по професия той е офталмолог, но от малък, увлечен по художествената литература и най-вече по рицарските романи, започва да пише още докато следва и през 1879 г. излиза първият му отпечатан разказ. Дойл е автор на „Изгубеният свят“ – приключенска фантастика за проф. Джордж Чаланджър, който заедно със своя екип предприема пътуване с изследователска цел до незнайни земи, където героите се сблъскват с праисторически животни. Макар авантюрите на проф. Чаланджър да са продължени в редица други творби, днес свързваме името на Дойл главно с Шерлок Холмс – знаменит персонаж, превърнал се в нарицателно за проницателност и остър ум, готов да разплете и най-сложните криминални случаи, пред които и най-добрите полицаи са безсилни. Заедно със своя верен помощник, д-р Джон Уотсън, студеният и лишен от емоции Холмс се справя с всякакви дръзки предизвикателства, действайки рационално; този неповторим британски чар и навременно проявена хитрост превръщат образите в най-популярната детективска двойка – както в литературата, така и в киното.

„Три романа с Шерлок Холмс” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …