Начало / Свят / Роман за шизофренията получи награда „Costa“ за книга на годината

Роман за шизофренията получи награда „Costa“ за книга на годината

Романът на Нейтън Файлър, „The Shock of the Fall“, беше отличен с приза „Costa“ за книга на годината за 2013 г, съобщи британският „Гардиън“. Книгата разказва трогателната история на момче, което страда от шизофрения. Самият Файлър работи в болнично заведение за психично болни. „The Shock of the Fall“ е дебютно произведение за автора. Той прибавя към сметката си 30 000 паунда.

Повествованието в творбата е разказано от момче от Бристол, на име Матю. Проследена е неговата история от 5-годишна възраст до след като надхвърля 20 години. Той започва да страда от все по-силно състояние на шизофрения след смъртта на неговия брат. Романът е фокусиран върху вътрешния конфликт и мъката на героя.

33-годишният Файлър коментира:

„Написах тази книга, защото исках да я споделя със света. Не я написах за себе си. Желанието ми винаги е било хората да я прочетат и спечелването на тази награда означава, че все повече и повече хора ще я прочетат и това много ме радва“. Той допълни, че се е опитал да разбие част от митовете, свързани с психичните заболявания.

Авторът заяви, че ще продължи да поема смени в болничното заведение. Освен там, Нейтън Файлър работи и като университетски преподавател. Той преподава творческо писане в „Bath Spa University“. Писал е и сценарии за телевизионни и радио предавания.

Свързани заглавия
Победителите в отделните категории на наградата „Costa“

 

Прочетете още

217552_b

Стратегии за спечелване на пари от всички лотарии в България, Европа и САЩ

През последните няколко години наблюдаваме бум на лотарийните игри, които се предлагат на българския пазар. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *