Начало / Свят / Кейт ДиКамило спечели медал „Нюбъри“ за втори път

Кейт ДиКамило спечели медал „Нюбъри“ за втори път

Писателката Кейт ДиКамило спечели една от най-престижните награди за детска литература – медал „Нюбъри“, съобщи „Лос Анджелис Таймс“.Тя беше отличена за книгата си „Flora & Ulysses: The Illuminated Adventures“, илюстрирана от К. Г. Кембъл. Произведението разказва за 10-годишно момиче, което е обсебено от комиксите и от една катерица, която може да лети.

Това е втори медал „Нюбъри“ за 49-годишната ДиКамило. През 2003 г. тя получи приза за „The Tale of Despereaux“. „Цяла сутрин плача, но от щастие. Този път съм дори по-шокирана от предния, защото съм по-стара и преживявам нещата по-сантиментално“, каза писателката.

Медалът „Нюбъри” е най-старата и една от най-престижните награди за детска литература. Тя съществува от 1922 г. и се дава всяка година. Призът се връчва от раздела за деца на Американската асоциация на библиотеките за „най-голям принос към американската литература за деца”. Сред изискванията на конкурса са книгата да е публикувана в САЩ през предната година, авторът да бъде гражданин на САЩ, творбата да не е част от поредица и да има принос към литературата.

Кейт ДиКамило е американска писателка, родена през 1964 г. Тя пише детски книги, в които обикновено са включени персонажи животни. Освен два медала „Нюбъри“, тя е печелила и други отличия. Публикувала е романи, разкази и илюстровани творби.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …