Начало / Свят / „Холивуд“ ще адаптира „Любовникът на лейди Чатърли“ от Д. Х. Лорънс

„Холивуд“ ще адаптира „Любовникът на лейди Чатърли“ от Д. Х. Лорънс

Холивудското студио „Sony Columbia Pictures“ ще адаптира романа на Д. Х. Лорънс, „Любовникът на лейди Чатърли“, съобщи thebookseller.com. Студиото е откупило правата върху книгата от литературната агенция, отговаряща за правата върху творчеството на писателя.

Сценарият ще бъде написан от Дейвид Магий, който беше сценарист на филма по бестселъра на Ян Мартел, „Животът на Пи“. Тогава Магий беше номиниран за „Оскар“. Това ще бъде петият филм по книгата на Лорънс, но за първи път тя ще бъде адаптирана от холивудско студио.

„Любовникът на лейди Чатърли“ разказва за връзката между млада омъжена жена от аристокрацията и пазача на дивеч на нейния съпруг. За първи път творбата е отпечатана в Италия през 1928 г. Тогава тя е критикувана остро заради сексуално съдържание и директния изказ на автора. Нова вълна от критики залива романа при преиздаването му през 1960 г. в Обединеното кралство. Въпреки това сега романът е смятан за класика в романтичния и еротичен жанр.

Д. Х. Лорънс е британски писател, поет, есеист и художник. Той е известен най-вече с книгата си „Любовникът на лейди Чатърли”. Заради описанията на сексуални сцени, творбата е забранена в Обединеното кралство до 1960 г. Тогава се води съдебен процес, който издателство „Penguin” печели и успява да издаде нецензурирана версия на творбата. Лорънс умира от туберкулоза през 1930 г.

Книги от Д. Х. Лорънс тук

„Животът на Пи“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …