Начало / Свят / Германия се извини на Русия за блокадата на Ленинград

Германия се извини на Русия за блокадата на Ленинград

Германският президент Йоахим Гаук изрази „дълбокия си срам“ в писмо до руския си колега Владимир Путин по повод 70-годишнината от вдигането на нацистката блокада на Ленинград, която се навърши вчера, 27 януари, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Германия съзнава своята историческа отговорност за страданията, причинени на жителите на Ленинград (съветското име на Санкт Петербург) и за жестокостта, с която войниците й, войските й и членовете на СС водиха войната“, пише Гаук.
„Искам да го кажа на вас и на вашия народ, ние споделяме страданието на жертвите и изпитваме състрадание към болката на оцелелите, които днес продължават да усещат последиците от войната. Наш дълг е да пазим паметта за страданието, което германците причиниха на руснаците“, допълва германският президент, който е бивш гражданин на Германската демократична република (ГДР).

Путин е роден след войната, но през 2012 г. разкри, че големият му брат е починал на ранна възраст в Ленинград по време на блокадата.

Докато Русия отбелязваше 70-годишнината от вдигането на блокадата на Ленинград, при която от глад починаха над един милион души, Бундестагът, долната камара на германския парламент, отдаде почит на жертвите на националсоциализма 69 години след освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц от Червената армия.

Руският писател Даниил Гранин, който оцелял по време на блокадата на Ленинград, разказа за страданията на народа си в руския град пред германските парламентаристи.

„Смъртта идваше тихо всеки ден. През февруари близо 3500 души умираха от глад всеки ден“, спомни си 95-годишният Гранин, който настоя да остане прав по време на цялата си реч, продължила близо 40 минути.
„Дълго време не можех да простя на германците, които унищожаваха цивилните 900 дни…Те унищожаваха хора, които не можеха да се защитят“, каза още писателят.

 

История на Втората световна война“ от Базил Лидъл Харт тук
„Десет мита за Втората световна война от Алексей Исаев тук
„Седем мъже на война. История на Втората световна война“ от Марк Феро тук
„Война. Митовете на СССР 1939-1945“ от Владимир Медински тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …