Начало / България / Новият сборник на комисията по досиета с премиера в СУ „Св. Климент Охридски”

Новият сборник на комисията по досиета с премиера в СУ „Св. Климент Охридски”

Утре, 23 януари, от 17 ч в зала 1 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” комисията по досиетата ще представи новия си документален сборник  „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, съобщи desebg.com.

Той е посветен на дейността на бившата Държавна сигурност в опита да задуши т. нар. неформални организации, които се появяват в НРБ в края на режима на БКП.

Това е 11-то документално издание на комисията по досиетата досега. Хартиеното издание на сборника съдържа общо 88 документи, като 59 са от периода януари 1987 г. – 10 ноември 1989 г., а другите 29 документи са от периода след принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта до май 1991 г. Това е първият фототипен сборник на тази тема, като в предходните години бяха издадени други два сборника от други издатели, където обаче архивните материали не са публикувани фототипно. Значителна част от документите в новото издание на комисията по досиетата са нови и се публикуват за първи път.
Архивните материали разкриват как върхушката на БКП се е опитвала да овладее и контролира гражданските организации, появили се в края на комунистическия режим по времето на т. нар. преустройство.
Една част от материалите са свързани с обстановката около „Екофорума”, проведен в София през октомври 1989 г., когато представители на „Екогласност” са разпръснати на сила в градинката пред сладкарница „Кристал”. Друга част е посветена на палежа на Партийния дом през август 1990 г.
Архивните документи показват и подозрителното отношение на ДС след 10 ноември 1989 г. към организации като профсъюза „Подкрепа” и „Федерацията на независимите студентски дружества” срещу които Наследникът на Второ главно управление на ДС – Националната служба за защита на конституцията (впоследствие Национална служба „Сигурност, контраразузнаването, бел. ред.) продължава да използва агентура.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …

Един коментар

 1. Ангел Попов

  АГЕНТИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В АКАДЕМИЯТА НА НАУКИТЕ
  Румяна Л. Станчева е действала под името „агент Ростислава”

  Агентите на бившата Държавна сигурност в Българската академия на науките (БАН) се увеличиха с един, след като комисията по досиетата обяви допълнителна проверка на академията (решение №222 от 18 май 2011 г.).
  С него е установена принадлежността на Румяна Станчева (родена 1951 в София), научен секретар на Института по балканистика при БАН.
  Тя е била привлечена към сътрудничество като агент, доверено лице и секретен сътрудник под псевдонима „ агент Ростислава” към Първо главно управление на ДС от 1989 г.
  Материалите за нея са открити при подреждане и систематизиране на документите на ДС, уточняват от комисията „Костадинов”.
  През февруари 2010 г. комисията по досиетата огласи 44 агенти на ДС в БАН (решение №110 от 9 февруари 2010 г.). Както и Румяна Л. Станчева сега всички обявени агенти и сътрудници на ДС тогава заемат действащи ръководни постове в академията.
  проф Румяна Л. Станчева, внучка на ятачка на Димитров и Коларов от 1923, и тя се прави на дисидент и демократ, а се оказа, че е агент-доносник, действал под името „агент Ростислава“