Начало / Свят / Урната, съхраняваща останките на Зигмунд Фройд, е счупена при опит за кражба

Урната, съхраняваща останките на Зигмунд Фройд, е счупена при опит за кражба

При неуспешен опит за кражба беше счупена урната, съхраняваща останките на Зигмунд Фройд, съобщи „Гардиън”. Служители на крематориума „Golders Green” в Лондон открили съда от Древна Гърция, който датира от около 300 г. пр. Хр., на парчета. Това се случило на 1 януари. Най-вероятно крадците, проникнали в крематориума през нощта, са го счупили при опита да го изнесат.

В урната бяха останките на бащата на психоанализата и неговата съпруга Марта Бернайс. В „Golders Green” тя можеше да се види свободно от момента, в който останките след кремирането на Фройд бяха поставени там през 1939 г. Когато вдовицата му умира през 1951 г., нейните останки са добавени. В крематориума се съхраняват прахът и на пистелите Брам Стокър, Инид Блайтън и Кингсли Еймис, както и на други популярни личности.

Урната, подобно на популярния диван в кабинета на Фройд, е била подарък от негова пациентка аристократка. Знаейки за неговия интерес към Древна Гърция, принцеса Мари Бонапарт, прапраплеменница на Наполеон, му я подарява. Тя самата е била психоаналитик и използва положението си, за да измъкне Фройд от Виена през 1938 г., когато влиянието на нацистите става все по-осезаемо.

Детектив Даниел Кандлър определи опита за кражба за „презрително действие”. Той допълни: „Дори да оставим настрана финансовата стойност на тази незаменима урна и историческото й значение, да опиташ да откраднеш предмет, в който са останките на човек, е отвъд моите представи”. Лондонската полиция продължава работа по случая.

Книги от Зигмунд Фройд тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …