Начало / Свят / Ю Несбьо ще напише своя интерпретация на „Макбет“ от Уилям Шекспир

Ю Несбьо ще напише своя интерпретация на „Макбет“ от Уилям Шекспир

Норвежкият криминален писател Ю Несбьо ще напише своя интерпретация на трагедията от Уилям Шекспир, „Макбет“, съобщи „Гардиън“. Книгата му ще излезе през 2016 г., като част от проекта „Hogarth Shakespeare“. Тогава се навършват 400 години от смъртта на великия драматург и по този повод известни съвременни автори ще публикуват свои версии на негови класики. В инициативата участват още Маргарет Атууд, Джанет Уинтърсън, Хауърд Джейкъбсън и Ан Тайлър.

Несбьо е първият, който решава да избере трагедия на Шекспир. Той твърди, че мрачното произведение не е толкова далеч от неговото творчество и няма да му бъде трудно да напише роман за него. Освен това писателят казва, че няма да се опитва да наподоби Шекспир, а ще използва мотивите от творбата, за да напише свой собствен роман.

„Трилър за борба за власт, мрачна обстановка, един параноичен ум. Главен герой с морален код, но и покварен ум, личностна сила, но и емоционална слабост. Не е много далеч от това, което аз правя. Да, това е великолепна история. И не, няма да отдавам почит нито на нея, нито на Шекспир. Просто ще взема това, което намирам за полезно, за да напиша моята книга. И да, ще имам самочувствието да я озаглавя „Макбет“, коментира Несбьо.

„Макбет“ е пиеса от Уилям Шекспир. Това е най-кратката, но и една от най-популярните му трагедии. Главен мотив е покварата на властта. Смята се, че е писана между 1603 и 1607 г. Играна е за първи път през 1611 г., а е публикувана като книга през 1623 г.

Ю Несбьо е норвежки криминален автор, роден през 1960 г. Известен е със серията си книги за детектива Хари Хуле. Занимава се и с музика като  вокалист и текстописец на поп-рок групата „Di Derre”, в която свири и неговият брат. Като малък е бил футболист, но получава тежка контузия, когато е на 19 години. От негови книги са продадени над 20 милиона копия в цял свят. Много негови романи са преведени на български, сред които „Снежният човек“, „Спасителя“, „Пентаграма“ и др.

Книги от Ю Несбьо тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …