Начало / Свят / Шиниъд Мориси спечели награда „Т. С. Елиът“

Шиниъд Мориси спечели награда „Т. С. Елиът“

Шиниъд Мориси спечели наградата „Т. С. Елиът“, съобщи „Гардиън“. Тя беше наградена за своя сборник „Parallax“. Мориси спечели престижия приз за поезия за първи път, след като беше номинирана за четвърти. Тя прибавя 15 000 паунда към сметката си.

Екипът на журито обяви, че решението отличието да бъде присъдено на Мориси е било единодушно. Тя беше избрана от 10 номинирани. Иън Дъхиг, поет и тазгодишен председател на журито, коментира: „В година на брилянтни колекции с поеми, ние бяхме единодушни, че Шиниъд Мориси трябва да спечели. Нейната творба представя много гледни точки за политически, исторически и личностни въпроси“.

Шиниъд Мориси е поетеса, родена през 1972 г. в Северна Ирландия. Освен „Parallax“, тя е публикувала още 4 сборника с поезия. Преподава творческо писане в центъра „Шеймъс Хийни“. Мориси е лауреат на поезията на Белфаст.

Наградата за поезия „Т.С. Елиът”” носи името на големия поет и драматург Т. С. Елиът. Тя се дава от „Обществото на поетите” за „най-добра колекция от нови стихове на английски език, публикувани първо във Великобритания или Ирландия”. Призът се присъжда всяка година от 1993 г. насам.  Победителят получава 15 000 паунда, а останалите номинирани по 1000.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …