Начало / България / Стефан Цанев с литературната награда „Стоян Михайловски”

Стефан Цанев с литературната награда „Стоян Михайловски”

Стефан Цанев бе удостоен с литературната награда „Стоян Михайловски” за философско-морализаторска и религиозна поезия и проза” за 2014 г., съобщи dariknews.bg. Отличието му е било връчено на тържествено честване по повод 158 години от рождението на големия български писател и общественик Стоян Михайловски в Елена.

В поетична композиция Петя, Доника, Мартин и театрална студия „Животвор” са представили басни и произведения от Стоян Михайловски. Паралел между Стоян Михайловски и Стефан Цанев е направила Парашкева Билянова, преподавател по български език и литература.
Събитието, събрало много граждани в голямата зала на община Елена, е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.

Стефан Цанев е носител на наградата за поезия „Пеньо Пенев”, на националната награда за детска литература „Петко Рачов Славейков”, на националната награда за литература „Иван Вазов”. Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, дори на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му „Последната нощ на Сократ”, „Другата смърт на Жанна д’ Арк” са играни в повече от 30 европейски и световни сцени. Носител е на многобройни награди за поезия, драматургия и детска литература. Носител е на орден „Стара планина” – 1-ва степен за цялостен принос към българската култура (2006).

Пръв носител на наградата „Почетен знак „Стоян Михайловски” е проф. д-р Иван Славов през 2001 г. През 2002 г. почетният знак е връчен на редакцията на в. „Стършел“, а през 2003 г. е удостоен писателят Георги Данаилов.

Свързани заглавия
Стоян Михайловски: Във царството на тиквите кратуната е цар
Стефан Цанев: Обезверен съм
Стефан Цанев: Аз съм от рода на книгоядите, чета самозабвенно

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …