Начало / Интервюта / Лорън Оливър: „Окупирай Уолстрийт“ и Арабската пролет ми повлияха при създаването на „Пандемониум“

Лорън Оливър: „Окупирай Уолстрийт“ и Арабската пролет ми повлияха при създаването на „Пандемониум“

Лорън Оливър е американска писателка, родена през 1982 г. Тя нашумя с романа си „Делириум” – първа част от едноименната трилогия. Книгата е на българския книжен пазар. Втората част, „Пандемониум” , също излезе в родните книжарници. Книгите представят измислен свят, в който любовта е зараза. Представяме ви интервю на Оливър, по повод „Пандмониум“, публиквано в thefandom.net.
––––––––-
Структурата на „Пандмониум“ е различна от тази на „Делириум“. Какво ви накара да предприемете този ход?
–    Финиширах първата книга в момент, в който Лена беше в тежка ситуация. Когато продължавах напред, трябваше да се уверя, че бъдещето й е добро и тя ще се оправи. Затова започнах да пиша успоредно неща, които се случват както в настоящето, така и в бъдещето. Така постепенно поставих книгата на тази основа.

Има ли правителства или режими от историята, вдъхновили случващото се в „Пандемониум“?
–    Използвах както мотиви от „Окупирай Уолстрийт“ и други подобни движения, така и от Арабската пролет. Също така от публичните протести в държави, които имат репресиращи режими. Всичко това силно ми повлия, да.

Включвате нови персонажи. Ще ни разкажете ли повече за тяхната история в бъдеще?
–    Имам планове за историята на новите персонажи. Но пък ми харесва идеята да знаеш повече за един герой, отколкото излагаш на страницата. Макар че ще бъде отделено време на тях в следващата част, просто няма място да се говори за всеки.

Чували сме много фенове да казват, че докато „Делириум“ е за любовта, то „Пандемониум“ е за гнева и яда. Съгласна ли сте?
–    Уау! Не бях чувала за това. Вярно е, че „Пандемониум“ е по-експлозивна книга. Засяга много теми – скръб, гняв, предразсъдъци и разбира се, лечение на тези неща.

Вие приключихте първата част в много напрегнат момент. Не чувствате ли съжаление към читателите, че трябва да чакат цяла година, преди да разберат какво се случва по-нататък?
–    Книгата „Делириум“ трябваше да свърши така – моята идея беше точно такава. Малко ми е жал за читателите. Затова написах „Hana“, за да дам нещо на хората, които искат да четат за този свят, тези герои. Планувам нова е-новела, която да направи чакането за третата част по-лесно. Но мисля, че да чакаш дадена книга да излезе не е толкова лошо, колкото изглежда.

Очаквате ли негативни реакции от читателите, след като включихте елемента на любовния триъгълник?
–    О, да, със сигурност. Но малко не ми харесва, че хората определят случващото се за любовен триъгълник. По-добре да изчакат третата книга, за да видят за какво всъщност става въпрос!

В „Пандемониум“ Лена е на кръстопът между това каква е била и каква ще бъде. Можем ли да очакваме тя да е по-наясно със себе си в „Requiem“?
–    Казахте го по прекрасен начин. Точно така – в „Requiem“ тя ще разбере коя е и каква иска да бъде.

Фото: enthusiast.bg

Свързани заглавия
Лорън Оливър пише първата си книга за възрастни
Лорън Оливър: Опитах се да създам в „Делириум” алтернативна реалност на САЩ
„Пандемониум“ от Лорън Оливър (анотация)
„Делириум“ от Лорън Оливър (анотация)

Книгите на Лорън Оливър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …