Начало / Автори / Младата Вирджиния Улф за човешкия ум

Младата Вирджиния Улф за човешкия ум

Нашият ум е единствения ни спътник през целия ни живот. Ние прекарваме дните, отредени ни да живеем, в опит да го развием, подобрим и в същото време опазим. Предлагаме ви разсъждения на писателката Вирджиния Улф за човешкия ум от сборника с нейни дневници „A Passionate Apprentice: The Early Journals, 1897–1909“, публикуван от „Mariner Books“. Откъсите са публикувани в brainpickings.org.

Първият е от 1895 г., когато тя е на 13 години и преминава през първата си емоционална криза, след като губи майка си:

„Мисля, че за миг виждам как умовете са свързани заедно. Как всеки жив ум е от същия материал, от който е този на Платон или Еврипид. Всичко е продължение и просто различен вариант на едно и също нещо. Именно този общ ум обединява целия свят. А целият свят е точно това – ум“.

Ето какво пише тя няколко години по-късно, през 1899 г.:

 „Дейността на ума, смятам, е единственото, което поддържа човек жив, освен ако той няма някакви извънземни емоционални дейности. Човешкият ум е като параход в бурно море, който едвам успява да се удържи, за да не се преобърне, а в същото време водата е гладка като стъкло… Аз се чувствам като викинг на дълго пътешествие. Водата е замръзнала, а кораба се движи съвсем бавно към дома. След дълго мислене, аз съм взела със себе си всички провизии, необходими за ума ми по време на пътуването. Тюлените и моржовете, които ловя на леда, са книгите, които намирам тук и чета. Сравнението, признавам, е странно и има нещо абсурдно в написването му. Но каква сила е човешкото същество! Дори то да е самотно на леда, без нищо около себе си, зависимо единствено от ветрове и течения, то успява да се опази от колапс в своя мозък“.

Вирджиния Улф е британска писателка, родена през 1882 г. Истинското й име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите й произведения са „Госпожа Далауей”, „Към Фара” и „Собствена стая”. Тези, както и други нейни книги, са преведени на български. Умира през 1941 г.

Книги от Вирджиния Улф тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …