Начало / Автори / Младата Вирджиния Улф за човешкия ум

Младата Вирджиния Улф за човешкия ум

Нашият ум е единствения ни спътник през целия ни живот. Ние прекарваме дните, отредени ни да живеем, в опит да го развием, подобрим и в същото време опазим. Предлагаме ви разсъждения на писателката Вирджиния Улф за човешкия ум от сборника с нейни дневници „A Passionate Apprentice: The Early Journals, 1897–1909“, публикуван от „Mariner Books“. Откъсите са публикувани в brainpickings.org.

Първият е от 1895 г., когато тя е на 13 години и преминава през първата си емоционална криза, след като губи майка си:

„Мисля, че за миг виждам как умовете са свързани заедно. Как всеки жив ум е от същия материал, от който е този на Платон или Еврипид. Всичко е продължение и просто различен вариант на едно и също нещо. Именно този общ ум обединява целия свят. А целият свят е точно това – ум“.

Ето какво пише тя няколко години по-късно, през 1899 г.:

 „Дейността на ума, смятам, е единственото, което поддържа човек жив, освен ако той няма някакви извънземни емоционални дейности. Човешкият ум е като параход в бурно море, който едвам успява да се удържи, за да не се преобърне, а в същото време водата е гладка като стъкло… Аз се чувствам като викинг на дълго пътешествие. Водата е замръзнала, а кораба се движи съвсем бавно към дома. След дълго мислене, аз съм взела със себе си всички провизии, необходими за ума ми по време на пътуването. Тюлените и моржовете, които ловя на леда, са книгите, които намирам тук и чета. Сравнението, признавам, е странно и има нещо абсурдно в написването му. Но каква сила е човешкото същество! Дори то да е самотно на леда, без нищо около себе си, зависимо единствено от ветрове и течения, то успява да се опази от колапс в своя мозък“.

Вирджиния Улф е британска писателка, родена през 1882 г. Истинското й име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите й произведения са „Госпожа Далауей”, „Към Фара” и „Собствена стая”. Тези, както и други нейни книги, са преведени на български. Умира през 1941 г.

Книги от Вирджиния Улф тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover-atlantekspres

Целта не оправдава средствата, целта ги създава

Юлия ПЕТКОВА „Атлантически експрес“ на Георги Тенев е в книжарниците с логото на „Колибри“ Толкова …