Начало / Свят / Адвокатът, разкрил самоличността на Робърт Галбрейт, глобен с 1 000 паунда

Адвокатът, разкрил самоличността на Робърт Галбрейт, глобен с 1 000 паунда

Адвокатът, който разкрил, че Робърт Галбрейт е всъщност Дж. К. Роулинг, беше глобен с 1 000 паунда, съобщи „Гардиън“. Кристофър Госидж от правната фирма „Russells Solicitors“ беше обвинен в нарушаване на конфиденциалността между адвокат и клиент. Госидж разкрил на най-добрата приятелка на своята съпруга, че зад името Галбрейт стои една от най-успешните писателки.

Адвокатът смятал, че разкрива информацията на човек, на когото може да вярва. Новината обаче бързо се появи в пресата. Така романът „Зовът на кукувицата“ , който до тогава имаше скромни продажби, беше изстрелян в челните позиции на бестселър листите.

Авторката беше изключително разочарована. След като нейният псевдоним беше разкрит, Роулинг обясни, че е искала да опита отново да стартира писателска кариера, без очакванията и натиска, който се оказва върху нея след успеха на поредицата за Хари Потър. Тя допълни, че съжалява, че нейната тайна не е останала неразкрита малко по-дълго.

Разбира се, имаше подозрения, че всичко е маркетингов трик, но фактът, че няколко издатели потвърдиха, че ръкописът им е изпратен подписан от Робърт Галбрейт, а не Роулинг, говори за друго. От „Orion“ дори признаха, че още не могат да преглътнат, че са отхвърлили произведението.

Роулинг осъди както Госидж така и Джудит Калегари – най-добрата приятелка на неговата съпруга. Техните глоби, както и част от приходите от романа, отиват за благотворителната организация „Soldiers Charity“. Това е фонд в подкрепа на британските военнослужещи и техните семейства. Именно хора от там са й помогнали при изграждането на главния герой в творбата.

„Зовът на кукувицата“ ще излезе през февруари тази година и в България.

Свързани заглавия

Криминалният роман на Роулинг, публикуван с псевдоним, ще излезе на български през февруари
Дж. К. Роулинг разкри историята зад Робърт Галбрайт
Издателство успя да купи евтино правата за тайния роман на Роулинг
Дж. К. Роулинг упрекна адвокатите си заради разкриването на нейния псевдоним
Стивън Кинг поздрави Роулинг за опита й за анонимност
Криминалният роман на Дж. К. Роулинг стана бестселър
Дж. К. Роулинг публикувала роман под псевдоним
Джоан Роулинг: Не мога да реагирам адекватно на поезията

Книги от Роулинг тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …