Начало / Читатели / Началото на блаженството

Началото на блаженството

Людмила ЕЛЕНКОВА

Избрах романът на Ясмина Реза  да започне  2014 г. Може би неволно, заради библейския  повей от заглавието  – „Блажени са блажените”,  взето от стих на Борхес „ Фрагменти от едно апокрифно евангелие”. Тоест, щом съзрем формула утвърждаваща щастие, сякаш трябва да я повторим.  Искаме да  я наредим  до подаръците,  лъскавия  празничен  интериор, вкусотиите, махмурлука и тя да стане с едно отривисто  движение  начало на нашата Нова година. Избрах го нарочно, защото лекотата, с която потъна почти джобния му формат някъде в мен, остави на прага един привързан читател.

21 разказа (глави)  всеки сам за себе си, образуват  заедно организъм, съвсем не така монолитен, както предполагат монолозите му. Блаженството избягва контекста, в който обикновено го разчитаме, а изразните средства на тази еврейка с персийска кръв, му дава особена енергия. Колкото и герои да има, сякаш виждаме само двама, неизчерпаеми, константни  – дълбаещи в собствената си бездна мъж и жена. В делници лишени от парадния френски блясък. В ситуации, на които им е спестен всякакъв стил. Хора на опашка  в супермаркет, в чакалня на болница, на маса в ресторант, до леглото на дете – какво е това, разговорник ли?
Ясмина Реза е от най-комерсиалните и обичани драматурзи в Европа. Тя знае как да прелее образите един в друг, да акцентира детайла, да насочи светлината, да артикулира мълчанието.  Възможна  да „канонизира”,  да утвърди „блажена” някоя устойчива форма, а после да я срине, или да я сведе до тленно отклонение. Както прави с този абсурден роман в разкази.

Въпросът, заради който не я оставих на миналата година е – доколко всяка крайност си струва усилието? Понеже в текста й се говори само за любов.

„Блажени са блажените” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1b3c5e96e7abdfd7322b5e9a9cd08247

Дневници на Дарвин изчезнаха от Кеймбриджкия университет

Ценните документи липсват в библиотеката вече 20 години Дневниците, в които присъства и еволюционното дърво, …