Начало / Свят / Трима журналисти пишат книги за Едуард Сноудън

Трима журналисти пишат книги за Едуард Сноудън

През март 2014 г. бял свят ще види книгата на бившия журналист от вестник „Гардиън“ Глен Грийнуолд. По думите на журналиста книгата разказва за периода, който двамата със Сноудън прекарват в Хонконг, съобщи БГНЕС, цитирайки Интерфакс . Изнесената информация за американското разузнаване е на базата на документи, предоставени единствено на Грийнуолд. Британският журналист не отхвърли възможността и за заснемане на филм за живота на Сноудън.

На същата тема пишат още журналистът от „Гардиън“ Люк Хардинг и бившият служител на американското издание „Вашингтон пост“ Бартън Гилмън.

Хардинг отказа да коментира бъдещите си книги. Гилмън от своя страна обясни, че е започнал работа още преди Сноудън да започне да разгласява информация за дейността на американското разузнаване. Книгата ще обхваща широк кръг от въпроси, свързани с работата на спецслужбите, добави той.

Едуард Джозеф Сноудън е американски системен администратор, бивш сътрудник на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ.През 2003 година се записва в армията, но само четири месеца по-късно напуска военните, след като чупи и двата си крака при инцидент на тренировка. Първата си работа в Агенцията за национална сигурност получава малко след това, като е нает за охранител в едно от тайните съоръжения на компанията в Университета на Мериленд. След известно време е нает в ЦРУ, където работи като специалист по компютърна сигурност. Въпреки че няма никаква официална квалификация, компютърните умения му позволяват бързо да се издигне в йерархията на разузнавателната агенция и той получава достъп до класифицирана информация, която по принцип не би трябвало да стига до кадри с малък опит. През 2007 година е изпратен от ЦРУ да работи под прикритие в американското посолство в Женева.
Още тогава е мислел да разкрие тайните схеми на правителството, но е решил да изчака изборите през 2008 година и да види дали идването на власт на Барак Обама ще доведе до промяна. Разочарованието на Сноудън от Обама го кара и да направи дарения за кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия през 2012 година Рон Пол. Сноудън на два пъти превежда по 250 долара на кампанията за Пол, който към този момент се застъпва за по-малко влияние от страна на държавата.

Сноудън решава да изостави целия си живот и семейство, за да работи за принципите си и да разкрие тайните програми на САЩ, които ненавижда.
Сбогува се окончателно с родината си, отказва се от заплата от 130 000 долара годишно и се качва на самолета за Хонконг, откъдето прави своите разкрития за правителството на САЩ.

Свързани заглавия
Писатели призоваха ООН за закон срещу електронното следене
Джоузеф Файндър: Ситуацията в България е достоен сюжет за трилър
Осем класици, които Едуард Сноудън трябваше да прочете
Журналист пише книга за Едуард Сноудън

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …