Начало / Свят / Изследване доказва: Четящият човек е по-социален

Изследване доказва: Четящият човек е по-социален

Серия изследвания от американски психолози доказаха, че четящият човек е далеч по-социално настроен от нечетящия, съобщи сайтът bookriot.com. С множество интервюта и анкети, независимо едни от други екипите на Зил и Уингейт от една страна и Брадшоу и Николс – от друга, показват, че любителите на книгите са много по-активни в контактите и дейностите си, напук на изградените предразсъдъци и стереотипи.

Н. Зил и М. Уингейт изследват поведението на зрели хора (над 18-годишна възраст), четящи художествена литература, нехудожествени книги и на тези, които не четат. Оказва се, че тези, които четат художествена литература, всъщност са много по-активни във всички сфери на живота – над 50% повече четящи от нечетящи ходят редовно на кино, на спортни мероприятия, музеи, исторически места и пр. Над 30% повече са четящите, които се занимават със спорт, градинарство, кулинария, приложни изкуства или колекционерство, рисуват или сами пишат. Оказва се, че четящите участва много повече и в обществения живот, като много от тях се занимават с доброволческа работа.

Изследването на Т. Брадшоу и Б. Николс пък засяга четвъртокласници в Остин, Тексас. Изследователите интервюират ученици от различни класове с въпроса: „До колко смятате, че хората, които четат книги са интересни за вас“. Оказва се, че около 70% от малчуганите намират четящите си близки и познати за много по-интересни. Двамата описват своето изследване в книгата „Reading at risk: A survey of literary reading in Americа“.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …