Начало / Свят / Изследване доказва: Четящият човек е по-социален

Изследване доказва: Четящият човек е по-социален

Серия изследвания от американски психолози доказаха, че четящият човек е далеч по-социално настроен от нечетящия, съобщи сайтът bookriot.com. С множество интервюта и анкети, независимо едни от други екипите на Зил и Уингейт от една страна и Брадшоу и Николс – от друга, показват, че любителите на книгите са много по-активни в контактите и дейностите си, напук на изградените предразсъдъци и стереотипи.

Н. Зил и М. Уингейт изследват поведението на зрели хора (над 18-годишна възраст), четящи художествена литература, нехудожествени книги и на тези, които не четат. Оказва се, че тези, които четат художествена литература, всъщност са много по-активни във всички сфери на живота – над 50% повече четящи от нечетящи ходят редовно на кино, на спортни мероприятия, музеи, исторически места и пр. Над 30% повече са четящите, които се занимават със спорт, градинарство, кулинария, приложни изкуства или колекционерство, рисуват или сами пишат. Оказва се, че четящите участва много повече и в обществения живот, като много от тях се занимават с доброволческа работа.

Изследването на Т. Брадшоу и Б. Николс пък засяга четвъртокласници в Остин, Тексас. Изследователите интервюират ученици от различни класове с въпроса: „До колко смятате, че хората, които четат книги са интересни за вас“. Оказва се, че около 70% от малчуганите намират четящите си близки и познати за много по-интересни. Двамата описват своето изследване в книгата „Reading at risk: A survey of literary reading in Americа“.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …