Начало / Любопитно / „Коледна песен“ навърши 170 години

„Коледна песен“ навърши 170 години

Класическото произведение на Чарлс Дикенс, „Коледна песен“, навърши 170 години, съобщи huffingtonpost.com. Новелата е публикувана за първи път от „Chapman & Hall“ на 17 декември 1843 г. Още тогава тя е посрещната добре както от публиката, така и от критиците. През годините творбата е станала неразривно свързана с Коледните и новогодишни празници и винаги се споменава по това време от годината.

Повествованието разказва за всеизвестния скъперник Ебенизър Скрудж, който се кара с всички, които се радват заради идването на Коледа. Самотният Скрудж се интересува единствено от пари. Една нощ го посещава духът на неговия починал съдружник Марли, който го предупреждава, че е обречен, ако не промени своите ценности.

Впоследствие Скрудж е посетен и от духовете на миналите, сегашни и бъдещи Коледи.Те му показват различни етапи от неговия живот. Той вижда, че ще остане сам и забравен и решава да промени своята нагласа. Така Скрудж става един от най-щедрите и ведри хора в Лондон.
Новелата излиза по време на Викторианската епоха във Великобритания. Тогава съществува конфликт между старите коледни традиции и новите порядки. Творбата показва типичната за Дикенс симпатия към бедните. Поуката е, че е важно хората да бъдат добри едни с други, а не как точно ще бъде отбелязан празника.

„Коледна песен“ е адаптирана многократно на големия и малкия екран, като опера, театрална постановка и радио пиеса. Първият филм по „Коледна песен“ е от далечната 1901 г. и се казва „Scrooge; or, Marley’s Ghost“. Той продължава едва 6 минути и 20 секунди. В наши дни най-популярните адаптации са британския филм от 1999 г. на Дейвид Хю Джоунс с участието на Патрик Стюарт и анимацията от 2009 г., озвучена от актьори като Джим Кери и Гари Олдман.

 „Коледна песен“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …