Начало / България / Ново издание на „Кланица 5“ излиза в началото на ноември

Ново издание на „Кланица 5“ излиза в началото на ноември

Ново издание на класиката „Кланица 5“  излиза в България на 4 ноември. Романът на Вонегът, в превод на Владимир Филипов, е сред най-безапелационните антивоенни книги в световната литературна история.

Той представлява и своеобразен билет към състрадателния и многомерен свят на Били Пилгрим и цяла поредица персонажи от пъстрата галерия на автора. Преживяванията на главния герой са достоверно описание на всичко, през което преминава самият писател по време на Втората световна война. Кърт Вонегът определя „Кланица 5“ повече от красноречиво:

„Тя е кратка, разбъркана и объркана книга, Сам, защото нищо интелигентно не може да се каже за едно клане…“

Големият американски новелист, илюстратор и пацифист е известен със саркастичния си хумор и нестандартни творчески похвати. Произведенията му изобразяват абсурдите на действителността и съдържат елементи на гротеска, дистопия и научна фантастика, на което се дължи и мощното им въздействие. През 2012 г. „Колибри” издаде „Докато простосмъртните спят“ – сборник с шестнайсет ювелирни истории, чиято мъдрост и жизнелюбие българската публика вече оцени. А на 23 септември тази година излезе и романът „Точния мерник“ – ефектна приказка за престъпление и наказание, създадена в духа на „вонегътизма“.

Кърт Вонегът (1922-2007) е роден в Индианаполис. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941 – 1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри „Кланица 5“.

Свързани заглавия

10-те най-добри писатели – герои на романи
Крилати фрази от Кърт Вонегът
8 правила на Кърт Вонегът за писането на кратък разказ
Непознат ръкопис на Кърт Вонегът излезе на „Киндъл”
Признати писатели, които не печелят награди

Книги от Вонегът тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …