Начало / Автори / Признати писатели, които не печелят награди

Признати писатели, които не печелят награди

Порталът flavorwire.com припомня съдбата на някои писатели, които отдавна са влезли в литературната история, но така и не са получили благоразположението на оценяващите. Ето и избора на редакторите:

Владимир Набоков
Набоков е признат за един от най-добрите писатели на ХХ век. Дори има награда, кръстена на негово име – „ПЕН/Набоков”. Въпреки това обаче авторът на „Лолита” е бил номиниран за Националната награда на книгата 7 пъти, като не е печелил дори веднъж. Няколко пъти е бил номиниран и за Нобелова награда, но и такава не получава.

Кърт Вонегът
Той е един от най-влиятелните автори на американската литература, но така и не получава голяма литературна награда. Въпреки че „Кланица 5” е номинирана за най-добър роман за призовете „Небюла” и „Хюго”, и двата пъти губи за сметка на „Лявата ръка на мрака” от Урсула Ле Гуин. Творбата е била номинирана и за Националната награда на книгата, единствения път, когато Вонегът е в списъка.

Филип Рот
При Рот случая е малко по-различен. Той е носител на почти всички по-престижни призове. Един обаче му убягва – Нобеловата награда. Това се смята за един от най-големите пропуски в съвременната култура. Изглежда обаче всяка година журито намира някой по-подходящ от Рот.

Хорхе Луис Борхес

Подобно на Набоков, няколко пъти е бил номиниран за „Нобел”, но го избягват. Фенове и критици са на мнение, че той е трябвало да получи тази награда. Може би вина имат неговите политически възгледи или факта, че е признат от чилийския диктатор Аугусто Пиночет.

Мартин Еймис
Въпреки, че е е спечелил уважението на критици и читатели, Еймис не притежава голяма литературна награда. Той обаче не е огорчен, напротив. Мартин Еймис така или иначе смята, че наградите печелят само скучни книги.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …