Начало / България / Почина Христо Недялков – създателят на Детския радиохор

Почина Христо Недялков – създателят на Детския радиохор

На 81- годишна възраст почина един от знаменитите български хорови диригенти и композитори – акад. Христо Недялков, съобщи БГНЕС, позовавайки се на БНР. Той е основател на най-успешната детска певческа формация у нас – Детския хор към Българското национално радио. Поклонението ще е на 1 ноември от 11 ч. в столичната църква „Св. Неделя“.

Преди 10 години на българския книжен пазар излезе книгата „Христо Недялков и неговият детски радиохор“ от Венелин Кръстев, която разказва за творческия му път.

Христо Недялков е роден на 1 септември 1932 г. в Дряново. През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория със специалности „Хорово дирижиране“ и „Композиция“. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници и на Хора на софийските девойки (1966-70).През 1960 г. основава Детския радиохор.Смятан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство и многократно е канен като гост професор и диригент в много държави.
Автор е на над 400 песни („Над смълчаните полета“, „Майски балони“, „Зимна песничка“, „Априлски дъждец“, „Шила девойка знаме“, „Детска асамблея“ и др.).

Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин лауреат на висшия японски орден за чужденци – Орден на святото съкровище „Златни лъчи“ с розетка.

През 1996 г. му е присъдена титла Доктор хонорис кауза на Токийския университет, Япония. Унгарското правителство го награждава и с медала на името на „Золтан Кодай“. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата „Културен посланик на Европа“, а през юли 2004 г. е избран за академик (действителен член) на БАН.

„Христо Недялков и неговият детски радиохор“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …