Начало / България / Почина Христо Недялков – създателят на Детския радиохор

Почина Христо Недялков – създателят на Детския радиохор

На 81- годишна възраст почина един от знаменитите български хорови диригенти и композитори – акад. Христо Недялков, съобщи БГНЕС, позовавайки се на БНР. Той е основател на най-успешната детска певческа формация у нас – Детския хор към Българското национално радио. Поклонението ще е на 1 ноември от 11 ч. в столичната църква „Св. Неделя“.

Преди 10 години на българския книжен пазар излезе книгата „Христо Недялков и неговият детски радиохор“ от Венелин Кръстев, която разказва за творческия му път.

Христо Недялков е роден на 1 септември 1932 г. в Дряново. През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория със специалности „Хорово дирижиране“ и „Композиция“. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници и на Хора на софийските девойки (1966-70).През 1960 г. основава Детския радиохор.Смятан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство и многократно е канен като гост професор и диригент в много държави.
Автор е на над 400 песни („Над смълчаните полета“, „Майски балони“, „Зимна песничка“, „Априлски дъждец“, „Шила девойка знаме“, „Детска асамблея“ и др.).

Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин лауреат на висшия японски орден за чужденци – Орден на святото съкровище „Златни лъчи“ с розетка.

През 1996 г. му е присъдена титла Доктор хонорис кауза на Токийския университет, Япония. Унгарското правителство го награждава и с медала на името на „Золтан Кодай“. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата „Културен посланик на Европа“, а през юли 2004 г. е избран за академик (действителен член) на БАН.

„Христо Недялков и неговият детски радиохор“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …