Начало / Свят / 276 хил. души са посетили Франкфуртския панаир на книгата

276 хил. души са посетили Франкфуртския панаир на книгата

Около 276 хил. души са посетили най-големия в света международен панаир на книгата  във Франкфурт, съобщи БГНЕС, цитирайки ИТАР-ТАСС. Според представител на организаторите, посетителите са били с 2,2 процента по-малко от миналата година, когато на изложението са били 282 хиляди души.

Над 3,5 хиляди изложители от 72 страни участваха в събитието. Около 142 хиляди издатели, агенти, продавачи, писатели, преводачи, илюстратори, представители на библиотеки, институти и други експерти са участвали във Франкфурт. Те са с около 2,2 процента по-малко от участвалите специалисти през 2012 г.

Почетен гост на изложението бе Бразилия, чието участие й струваше повече от 6 милиона евро. Според експертите тези разходи са оправдани защото в последно време страната се е превърнала в истински износител на лицензи за книги. За последните три години печалбата от продажби в сектора е нараснала с почти 150%, съобщават бразилските представители.

Своеобразен протест направи известният бразилски прозаик и поет Паулу Коелю. Той отказа в последния момент да участва във Франкфурт, като мотивира решението си със състава на бразилската делегация. Според Коелю, който не познавал повечето автори, влезли в състава на официалната делегация, критериите за участие не са били литературни. Все пак Коелю обеща да посети панаира на книгата следващата година. Следващото издание е от 8 до 12 октомври 2014 година. Почетен гост ще бъде Финландия.

Свързани заглавия
Светлана Алексеевич е носител на наградата за мир на германските книжари
73% от читателите си купуват книги от традиционните книжарници
Излезе втората автобиография на Борис Бекер
Паулу Коелю бойкотира Панаира на книгата във Франкфурт
Франкфуртският панаир на книгата започна с награда за Терезия Мора

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …