Начало / Критика / Нийл Геймън: Има възрастни, които могат да унищожат любовта на децата към книгите завинаги

Нийл Геймън: Има възрастни, които могат да унищожат любовта на децата към книгите завинаги

Нийл Геймън заяви, че децата трябва да четат това, което им харесва. Той смята, че постъпките на някои възрастни могат да разрушат насладата от четенето в децата завинаги. Писателят говори на семинар, организиран от благотворителната организация „Reading Agency”, която работи за каузата на четенето.  На събитието се събраха хора от света на литературата, изкуствата и издателския бизнес, съобщи „Гардиън”.

Геймън заяви:

„Не мисля, че има такова нещо като лоша книга за деца. Винаги се е появявала мода от време на време, твърдяща, че Р.Л. Стайн или Инид Блайтън са лоши автори или пък че комиксите поощряват неграмотността. Това са празни приказки, снобизъм и глупост. Има възрастни, които могат да унищожат любовта на децата към книгите завинаги. Спрете ги да четат или им дайте тъпи, но според вас стойностни книги – това е еквивалентът на викторианската литература за „напредък”. Така ще отгледаме поколение, което смята четенето за неприятно, лошо, отблъскващо”.

Писателят коментира и е-книгите и бъдещето на изданията в печатен формат. Той е на мнение, че традиционните книги никога няма да изчезнат. За пример Геймън даде свой разговор с Дъглас Адамс от преди 20 години. Адамс му казал, че истинските книги са като акулите. „Акулите са стари. Имало е акули в океана и преди динозаврите, а причината да има все още акули, е че никой не може да върши тяхната работа по-добре от тях самите. Книгите във физически вариант са здрави, трудни за унищожаване, издържат на вода и слънце, удобни са в ръката ти. Добри са в това да бъдат книги и винаги ще има място за тях”.

Геймън също се изказа в защита на библиотеките и против тяхното затваряне.

„Това е все едно да спрем програмите за ваксинация. Знаем какви ще са резултатите. Ако искаме да останем световна сила, да имаме гражданско общество, което да изпълнява своите задължения и да носи отговорност, трябва да ограмотяваме децата”.

Нийл Геймън е известен английски писател, роден през 1960 г. Той пише фентъзи. Носител е на много литературни награди. Известни негови книги са „Добри поличби”, „Каролайн”, „Книга за гробището” и др. Тези и други негови творби могат да бъдат намерени в българските книжарници.

Книги от Нийл Геймън тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Моето мнение е че му направиха услуга, като забраниха книгата му. По този начин по-скоро ще накарат децата да я прочетат, за да разберат защо са я забранили.
    П.П. Само да отбележа че заглавието е „Коралайн“ и наскоро по тази книга направиха филм.