Начало / Критика / „Фанатикът. Животът на Исус от Назарет“ разбива 5 мита

„Фанатикът. Животът на Исус от Назарет“ разбива 5 мита

Едва ли има друга историческа фигура, която е толкова обвита в легенди и митове като Иисус от Назарет. Простият галилейски гражданин е описан предимно в евангелията, но затова пък вдъхновява най-разпространената по света религия – християнството. В книгата на известния теолог и професор в Калифорнийския университет Реза Аслан „Фанатикът. Животът на Исус от Назарет“ се разбиват 5 мита за Исус, съобщи „Вашингтон пост”.

1.    Роден е във Витлеем
Първите християни изглежда не са се интересували от ранните години на месията. Данни за детството му има в писмата на Павел между 50-та и 60-та година от новата ера, както и в евангелието на Марко, писано през 70-та година. Пропуските от ранните му години са запълвани много късно и се налага мнението, че е роден в града на Давид – Витлеем. Основна роля за това има Лука. Иисус обаче се идентифицира с Назарет, известен е като Назарянина. Евангелистът съвсем съзнателно го праща във Витлеем, тъй като според пророчество водачът на Израел ще дойде оттам.

2.    Единствено дете е
Като оставим настрана  църковната доктрина, че майка му Мария го е родила девствена, можем да сме сигурни,  че Иисус е от многолюдно семейство. Той има поне четирима братя, споменати в евангелията – Яков, Йосиф, Симон и Юда, както и неизвестен брой сестри. Католическите теолози се опитват да променят този факт с предположения, че става дума за негови братовчеди или доведени братя и сестри от първия брак на Йосиф. Според Реза Аслан няма нито едно доказателство за това.

3.    Исус е имал 12 ученици
Този мит е базиран на неразбирането за трите категории последователи на Иисус. Първите са тълпите, които се трупали да го слушат, когато проповядвал. Вторите го следвали от град на град, това били учениците му и според евангелието на Лука били 70 или 72-ма. Третата категория са известни като апостоли. Те всъщност били главните мисионери на движението на Иисус. Рядко получавали разрешение самите те да проповядват.

4.    Исус е бил изправен на съд преди решението на Пилат Понтийски да бъде разпнат
Евангелията описват Пилат като честен, но слаб управител на Йерусалим, който праща Иисус на кръста със съзнанието, че е невинен, тъй като римските власти го притискат. В действителност през 10-те години на управлението си той е изпратил на кръста без съд хиляди хора и евреите се оплакват от него чак на римския император. Освен това местните хора не са приемали решенията на римския съд и са се бунтували непрекъснато.
Разбира се, възможно е Исус да е получил аудиенция при римския губернатор, но за съд не би могло да се говори и няма нито една записка за това.

5.    Иисус е бил погребан в гроб
Евангелията казват, че след смъртта му на кръста тялото на Исус е свалено и положено в гроб. Ако това е вярно, би означавало невероятна, безпрецедентна благосклонност на римляните. Разпъването и умъртвяването на кръст е било не просто форма на основно наказание за Рим. Фактически много престъпници са окачвани мъртви на кръста – за назидание на живите. Те били оставяни дълго да висят без право да бъдат погребвани. Повечето никога не са положени в гроб. Идеята е останките им да плашат всички минувачи, а телата им да бъдат ядени от кучета и птици. Костите им били изхвърляни в обща яма, откъдето носи името си и хълмът Голгота –  мястото на черепите. Затова е слабо вероятно съдбата на Исус да е била различна.

Свързани заглавия
Какъв е всъщност Иисус?

Книги за Иисус тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …