Начало / България / Честит празник на Университета!

Честит празник на Университета!

Софийският университет “Св. Климент Охридски” откри днес учебната си година и отпразнува 125-годишнината от създаването си. Следобед Ректоратът покани на празнично шествие студенти и преподаватели, бивши възпитаници и гости от гости от академични и научни институции от България и чужбина. То мина  от сградата на Ректората по булевардите “Васил Левски” и “Цар Освободител”, покрай къщата-музей на Иван Вазов, а след това се насочи към пл. “Св. Александър Невски”, където беше обявено началото на 125-ата учебна година.

Вечерта в двора на Ректората е планиран  празник на студентите с илюминации и с участието на диджей Балтазар и диджей Джекро. По-рано беше валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на университета, и беше открита изложба.

„Въпреки трудностите, с които обществото ни и Университетът се сблъскват, ние имаме едно сериозно предимство: дълбокото ни убеждение, че знанието прави силата. Ние знаем, че образованите хора са най-големият капитал. Дано, отбелязвайки юбилея, да успеем да напомним на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество“, продължава още публикацията”, обърна се студентите ректорът проф. Иван Илчев.

В знак на уважение към най-старото висше училище у нас столичният общински съвет взе решение една от бъдещите метростанции в „Младост“ да носи името на акад. Александър Теодоров-Балан – първия ректор на СУ, избран през 1889 г.

„Ректорите на СУ“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …