Начало / България / Честит празник на Университета!

Честит празник на Университета!

Софийският университет “Св. Климент Охридски” откри днес учебната си година и отпразнува 125-годишнината от създаването си. Следобед Ректоратът покани на празнично шествие студенти и преподаватели, бивши възпитаници и гости от гости от академични и научни институции от България и чужбина. То мина  от сградата на Ректората по булевардите “Васил Левски” и “Цар Освободител”, покрай къщата-музей на Иван Вазов, а след това се насочи към пл. “Св. Александър Невски”, където беше обявено началото на 125-ата учебна година.

Вечерта в двора на Ректората е планиран  празник на студентите с илюминации и с участието на диджей Балтазар и диджей Джекро. По-рано беше валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на университета, и беше открита изложба.

„Въпреки трудностите, с които обществото ни и Университетът се сблъскват, ние имаме едно сериозно предимство: дълбокото ни убеждение, че знанието прави силата. Ние знаем, че образованите хора са най-големият капитал. Дано, отбелязвайки юбилея, да успеем да напомним на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество“, продължава още публикацията”, обърна се студентите ректорът проф. Иван Илчев.

В знак на уважение към най-старото висше училище у нас столичният общински съвет взе решение една от бъдещите метростанции в „Младост“ да носи името на акад. Александър Теодоров-Балан – първия ректор на СУ, избран през 1889 г.

„Ректорите на СУ“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …