Начало / Критика / Ужасни болести, кръстени на литературни герои

Ужасни болести, кръстени на литературни герои

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Синдром на Алиса в Страната на чудесата – кръстен на героинята на Луис Карол, която пие елексира “Изпий ме” и яде сладкиша “Изяж ме”, за да порасне и да се смали след това. Така преминава през Страната на чудесата.
Признаците му – представяш си частите от тялото ти като по-големи или по-малки, отколкото е истинският им размер – все едно се гледаш в криво огледало.
Това е неврологично състояние, обикновено съпроводено от мигрена или мозъчен тумор. Наркотиците, вирусът “Епстайн Бар” и епилепсията водят до същото състояние. По-често се среща при деца, които, като порастват, се излекуват. Самият Луис Карол е страдал от същите симптоми и вероятно е описвал собствената си болест.

Синдром на Рапунцел – кръстен на героинята от приказката на Братя Грим, която си спуска плитката, за да може принцът да се покатери в кулата, в която е затворена.
Симптоми – болните, обикновено жени, късат от косата си и гълтат космите. В стомаха им те се събират, усукват се и проникват в други органи. Лечението е оперативно.

Синдромът на Дориан Грей – героят на Оскар Уайлд, който продава душата си, така че портретът му да остарява вместо неговото тяло, е “вдъхновил” друга болест.
Симптоми – въпреки че не е научно доказано медицинско състояние, този синдром е характерен за всички, които изпитват ужас от остаряването. Тези хора си правят пластични операции, лазерни процедури, пият еликсири, обещаващи вечна младост. Всяка нова бръчка ги хвърля в ужас.
Причината е по-скоро в обществото, което издига в култ единствено младостта. Така уязвимите се намразват. В наши дни те са тези, които прибягват до фотошоп на снимките си и ходят с младежки впити дрехи дори в зряла възраст. Да не се бърка със синдрома на Питър Пан, който е психическо отклонение – страдащият отказва да порасне.

Синдром на Джо Пикуик – кръстен на героя на Чарлз Дикенс. Дебелият нарколептик е дал името си на състояние, което е характерно за затлъстелите хора. Те не получават достатъчно кислород, докато спят, поради което развиват сънна апнея – прекъсване на съня поради невъзможност да дишат. Отслабването носи облекчение и е задължително, за да не се стигне до много по-тежки състояния, включително спиране на сърцето.

Синдром на Рип Ван Уинкъл – героят от едноименния разказ на Уошингтън Ървинг се събужда след 20-годишен сън, в който изпада, след като пие алкохол, даден му от човек, срещнат в гората.
Симптоми – хората с този синдром заспиват за седмици, дори месеци, без дори да поемат алкохол. Засегнати са предимно момчета тийнейджъри. Синдромът е много рядък и е трудно да се изучава. Вероятно е свързан с хипоталамуса, може да е гетенично илри причинено от вирус или бактерия. Някога заспалите по този начин са взимани за умрели и това е обяснението за “оживяването” на мъртъвци.

Синдром на Мюнхаузен – кръстен на Карл Фридрих фон Мюнхаузен – истински германски офицер, разказвач на невероятни истории, описан от Рудолф Распе. Прототипът е бил много разочарован от книгата за него, която го изкарала лъжец. Той съдил за щети автора, но изгубил делото, защото в заглавието фамилията му била написана с едно “х” разлика.
Симптоми – физически здрави хора се опитват да убедят други, включително доктори и семейството си, че са болни или наранени. Правят го, за да получат симпатия и внимание. За да поддържат илюзията на болестта, те могат да се инжектират с бензин, бактерия или изпражнения, да се изгорят или порежат, да искат рисковани операции, или лъжат на медицински текстове – нагряват термометри и т.н.
Това е сериозно психическо отклонение и се причинява от голям брой фактори – травма от детството, лошо самочувствие, изоставяне и личностно разстройство.

Източник: litreactor.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …