Начало / България / “Убийте Скитник” на Христо Христов излиза на английски

“Убийте Скитник” на Христо Христов излиза на английски

На 27 септември, петък, от 18 ч. в столичната книжарница “Хеликон-България” ще се състои премиерата на книгата на разследващия журналист Христо Христов “Kill the Wanderer”. Това е англоезичен превод на излезлия му преди години на български бестселър “Убийте Скитник”: Българската и британската държавна политика по случая “Георги Марков”.

Мащабното разследване за убийството на писателя дисидент по поръчка на Държавна сигурност с помощта на КГБ досега стигаше до англоезичните читатели само през сайта на автора. Сега то е издадено на хартия от издателска къща “Гутенберг” и Американския научен център в София с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България”.

Георги Марков беше убит преди 35 години с отровна сачма, с която беше прострелян на моста Ватерло в Лондон. Той беше обявен за враг от комунистическата партия заради критичните си “Задочни репортажи”, излъчвани по западните радиостанции, в които иронизираше и пародираше режима на Тодор Живков.

На 11 септември изтече давността на разследването на убийството му в България, но Великобритания обяви, че продължава да търси убиеца. В разследванията си Христов извади на бял свят архивни документи на разузнаването, от които се вижда, че атентатът срещу Марков е поръчан на агент на име Пикадили – италиански гражданин, вербуван от Държавна сигурност. Той е бил подготвен, платени са му пари, а след деянието е награден и с медали. Последно убиецът е бил засечен в Дания, но поради липса на съдействие от страна на българските власти, британската полиция не го арестува. През 90-те години управляващите саботират разследването на случая и не предават на Великобритания документите, с които разполагат, разкрива книгата “Убийте Скитник”.

Свързани заглавия
Разследващият журналист Христо Христов: „Съвременни историци подменят историята“

„Убийте „Скитник“: Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …