Начало / Критика / Филип Пулман: Незаконното сваляне от интернет е морална низост

Филип Пулман: Незаконното сваляне от интернет е морална низост

Писателят Филип Пулман заяви, че незаконното сваляне на материали от интернет е морална низост, съобщи „Гардиън”. Според него, това е кражба не по-малко от бъркането и ваденето на портфейл от джоба на някого. Пулман защити тази си позиция в статия за „Index on Censorship”. Той е президент на Обществото на писателите в Обединеното кралство.

Пулман пише:

„Техническата брилянтност на самата операция е толкова заслепяваща, че хората не виждат моралната низост на това, което правят. Обезкуражаващо е, че някой може да краде от труда на артиста без последствия. Със сигурност това е толкова кражба, колкото е кражба да бръкнеш в джоба на някого и да му вземеш портфейла. Авторите и музикантите работят с години в мизерия, за да достигнат ниво, което да носи удоволствие на публиката. В този момент възможността да си изкарват хляба с това, което могат, им се отнема. Принципът е прост и няма общо нито с технология, нито с наука, нито с магия. Ако искаме да се насладим на творчеството на някой друг, трябва да си платим”.

Редакторите на изданието се съгласяват с Пулман, като признават, че съществуващите закони за авторските права не работят в дигиталната епоха и по този начин се рискува криминализиране на обществото. Дебатът е повече от актуален. Според данни на „Ofcom”, само между ноември 2012 г. и януари 2013 г. и само във Великобритания са дръпнати 280 милиона песни, 52 милиона телевизионни шоута, 29 милиона филма, 18 милиона е-книги и 7 милиона софтуерни програми или игри.

Филип Пулман е английски писател, роден през 1946 г. Най-известен е с трилогията си „Тъмните му материи”, която е преведена и на български език. Носител е на медала „Карнеги“ за детска художествена проза във Великобритания през 1995 г. Също е носител и на Ордена на Британската империя.

Свързани заглавия
Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки
Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата
Филип Пулман преработи приказки на братя Грим

Книги от Филип Пулман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …