Начало / Критика / Филип Пулман: Незаконното сваляне от интернет е морална низост

Филип Пулман: Незаконното сваляне от интернет е морална низост

Писателят Филип Пулман заяви, че незаконното сваляне на материали от интернет е морална низост, съобщи „Гардиън”. Според него, това е кражба не по-малко от бъркането и ваденето на портфейл от джоба на някого. Пулман защити тази си позиция в статия за „Index on Censorship”. Той е президент на Обществото на писателите в Обединеното кралство.

Пулман пише:

„Техническата брилянтност на самата операция е толкова заслепяваща, че хората не виждат моралната низост на това, което правят. Обезкуражаващо е, че някой може да краде от труда на артиста без последствия. Със сигурност това е толкова кражба, колкото е кражба да бръкнеш в джоба на някого и да му вземеш портфейла. Авторите и музикантите работят с години в мизерия, за да достигнат ниво, което да носи удоволствие на публиката. В този момент възможността да си изкарват хляба с това, което могат, им се отнема. Принципът е прост и няма общо нито с технология, нито с наука, нито с магия. Ако искаме да се насладим на творчеството на някой друг, трябва да си платим”.

Редакторите на изданието се съгласяват с Пулман, като признават, че съществуващите закони за авторските права не работят в дигиталната епоха и по този начин се рискува криминализиране на обществото. Дебатът е повече от актуален. Според данни на „Ofcom”, само между ноември 2012 г. и януари 2013 г. и само във Великобритания са дръпнати 280 милиона песни, 52 милиона телевизионни шоута, 29 милиона филма, 18 милиона е-книги и 7 милиона софтуерни програми или игри.

Филип Пулман е английски писател, роден през 1946 г. Най-известен е с трилогията си „Тъмните му материи”, която е преведена и на български език. Носител е на медала „Карнеги“ за детска художествена проза във Великобритания през 1995 г. Също е носител и на Ордена на Британската империя.

Свързани заглавия
Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки
Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата
Филип Пулман преработи приказки на братя Грим

Книги от Филип Пулман тук

Прочетете още

217157_b

„Разходката на баба Гейтуд“ е забележително предизвикателство

Маргарита Янова, „Хеликон-Съборна“ Книгата „Разходката на баба Гейтуд” от Бен Монтгомъри е новото заглавие в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *